Důvod k výpovědi?

• (neregistrovaný)

21. 5. 2010 13:13

Prosím o názor ostatních....
    U zaměstnavatele pracuji jako personalistka. Vloni proběhl personální audit, na základě jehož výsledků firma předala okamžité zrušení PP dvěma zaměstnancům z důvodu "neefektivní práce na počítači a prohlížení internetových stránek...". Oba podali žalobu k soudu a nyní probíhají soudní jednání. Celá záležitost proběhla mimo mne, vedení firmy vše konzultovalo s právníkem a já až na základě jeho zpracování sepsala zrušení PP. Protože se i pro mne jedná o zajímavou zkušenost, domluvila jsem se s majitelem-zaměstnavatelem, že se budu účastnit těchto jednání. Třikrát jsem tam byla, jedná se o veřejná jednání, ale nyní mi pan majitel sdělil, že bych u těch jednání být neměla. Zřejmě není tak jednoznačné, že to zaměstnavatel vyhraje. Já bych se však ráda i přesto jednání zúčastnila. Vzala bych si na to vlastní dovolenou. Myslíte, že by to vedení mohlo posoudit jako porušování povinností a že by mě mohli kvůli tomu propustit? Myslím, že tím nic neporušuju, žádný písemný zákaz jsem nedostala.
    Díky za názory...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2010 14:04

yx (neregistrovaný)

Re: Důvod k výpovědi?
      Vzhledem k tomu, že dobu čerpání dovolené, jak jistě víte, určuje zaměstnavatel, tak vám jistě dovolenou nepovolí. Ale jinak samozřejmě nic neporušíte, ovšem otázka je, jak se na vás bude zaměstnavatel dívat, že nerespektujete jeho přání. Myslím si totiž, že opravdu nemá šanci soud vyhrát. Chcete-li mít nadále zaměstnání , tak tam nechoďte, byť uznávám, že by to byla dobrá zkušenost. Jinak dobře víte, že zvláště na práci personalisty, bude-li zaměstnavatel chtít, vždycky najde spoustu chyb. Tak abyste nebyla minimálně bez premií, nebo nedostávala dopisy za porušování toho či onoho s následnou výpovědí. Zaměstavatel by určitě byl v tomto případě už chytřejší.

• 21. 5. 2010 14:25

J. (neregistrovaný)

Díky za názor! Prémie žádné nedostávám a s tou dovolenou by to také mohlo projít, při podepisování dovolenky to příliš nikdo nezkoumá. Bohužel to tu chodí tak, že se z vedení nikdo o nic moc nestará, ale pak to bezmyšlenkovitě hned řeší-viz. ta okamžitá zrušení. Díky!

• 21. 5. 2010 15:47

yx (neregistrovaný)

Není zač. Já bych se třeba taky ráda něčeho takového zúčastnila, ale nešla bych proti přání zaměstnavatele. Já měla taky docela problém - zaměstnavatel neuznával, že bych opravdu občas potřebovala jít na nějaké školení, protože sice se snažím všechno vyhledat sama, ale něco jiného je znění § a něco jiného výklad v praxi. Až jsem jednou byla po operaci delší dobu doma a zaměstnavatel se svými vedoucími pracovníky, pod dojmem toho, že pracovně právní vztahy jsou naprostá brnkačka, zvorali co se dalo, tak v tichosti (nikdy by to nahlas nepřiznal) mi teď sám podstrkuje pod nos nabídky školení, s dovětkem, že bych se určitě měla zúčastnit. Takže možná, že to dělá proto, že se před vámi třeba trochu stydí a nechce abyste byla účastna jeho znemožnění před soudem, když víc důvěřoval cizím právníkům než vlastní personalistce.

• 21. 5. 2010 21:17

J. (PR) (neregistrovaný)

Máte naprostou pravdu.Myslí si, že nic neděláte a že to zvládnou i bez vás. A s tou důvěrou je to možná taky tak. Musíme vydržet! Dík!

• 21. 5. 2010 21:30

Karl_von (neregistrovaný)

OT: Důvod k výpovědi?
      Samozřejmě, že tohle nemůže být nijak "oficiálně" postihnuto, kam jdete v době Vaší dovolené je pouze Vaše věc. Otázka je, zda jste připravena na případné potíže a "odejítí".
      Něco podobného jsem řešil, když k nám kdysi přijel prof. Klaus, ještě jako předseda strany a měli jsme jít na jeho přednášku, která nebyla vůbec "předvolební", ale šlo o přednášku ekonoma.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).