Re: pokladna
Předpokládám, že najité znamená dodatečně doložené z minulých měsíců. Datum na výdajovém dokladu bude den, kdy vydáváte peníze z pokladny tj. den, kdy vám podniktel předal doklady k zaúčtování, bez ohledu na to, kdy platby byly podnikatelem uskutečněny. Tím dodržíte posloupnost výdajových dokladů.
takže jestli jsme měsíční plátci DPH a dá mi doklady až teď v květnu s dubnovým datumem, tak to mám zahrnout do května, že? A zároveň jsem dostala doklady ještě spadající do loňského roku. Vím, že si dph můžu uplatnit 3 roky zpětně, ale jde to zároveň i do nákladů? děkuji Hanka
Ano, za předpokladu, že vedete účetnictví, nikoliv DE, tak výdej musíte zaúčtovat na příslušné nákladové účty. Otázkou je, zda se bude jednat o daňově účinné náklady. Ve většině případů nikoliv, protože mělo být provedeno na konci roku časové rozlišení či proúčtována dohadná položka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2010 14:52
Prosím o radu. Jednatel si vede pokladnu. Na začátku nového měsíce mi ji celou dá a kolikrát ještě najité doklady z předchozích měsíců a už i z nového měsíce. Je důležitá posloupnost dokladů? Podle data? Děkuji Hanka