Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2010 23:23
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak správně postupovat při výpočtu stravného a daňově uznatelných nákladů.
Zaměstnanec byl vyslán na služební cestu, kde na faktuře je vyúčtováno ubytování + strava.
Ubytování - daňový náklad
Strava - jedná se o tuzemskou pracovní cestu a ve směrnici máme uvedeno, že v případě, že zaměstnavatel zajistí bezplatnou stravu tak bude zaměstnanci stravné kráceno.
Na dokladu je výše stravy 850,- za 3 dny. Nevím proč ale pořád se mi do toho výpočtu míchá §24/2/J. Zaměstnanci náleží za každý den 174,- (max. hranice pro nad 18 hod.), které je krácená - snídaně 25%, oběd 35% a večeře 40%. Zaměstnanci má být tedy zaplaceno 1 den 104,- (večeře) ; 2 den 0,- 3 den 130,- (snídaně) - to jsou daňově uznatelné náklady.
Ale myslím si, že je možné si uznat více, ale nevím, jak správně to spočítat, můžete mi prosím poradit?
Moc děkuji.