Re: Podpůrčí doba
Lékař ukončuje nemocenskou, pokud jste práce schopen. Pokud jste nadále práce neschopen, neměl by nemocenskou ukončit, i když vypršela podpůrčí doba. Neschopenka slouží jako Vaše omluvenka do práce, kdyby Vám ji ukončil, znamenalo by to, že jste schopen práce a máte jít do zaměstnání.
Já si myslím, že prodloužení podpůrčí doby by mělo navazovat. Jakápak nemocenka, když skončila podpůrčí doba... Mnoho lidí se léčí např s vysokým krevním tlakem cukrovkou... celý život, ale to neznamená, že nemůžou vůbec pracovat. Jen je pro ně třeba některá práce méně či více vhodná.
Co taková mzdová účetní, když zaměstnanec sice do práce nechodí, ale nemocenskou nemá, co tedy má ???
Když skončí podpůrčí doba a není posudkovým prodloužena (nemusí být prodloužená, to fakt záleží na sociálce), tak to znamená, že není nárok na nemocenské dávky. To ale neznamená, že ten člověk je práce schopný, že může jít svoji práci vykonávat. Pokud nemůže svoji práci vykonávat a je tedy stále práce neschopný, tak ho lékař nemůže uschopnit. Nadále má neschopenku, do práce nechodí, což má omluvené tou neschopenkou a nepobírá žádnou nemocenskou. Samozřejmě, že se to musí řešit, třeba návrhem na uznání invalidity, to je ale věcí lékaře, ne zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2010 18:01
Chtěl bych vědět,jestli může obvodní lékař ukončit nemocenskou,.Jelikož jsem žádal o prodloužení podpůrčí doby.Myslím,že lékař by měl vyčkat,až revizní lékař se vyjádří.Děkuji za vyjádření.Mám vysoký tlak a po ukončení podpůrčí doby nastoupím do nemocnice .