Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2010 20:42
Koupila jsem v 2/2008 starý RD s platným stavebním povolením na nový RD uprostřed zahrady papíry o převodu z katastru 4/2008, 2.5. 2008 dostala stavební povolení, složenky za proud od 5/2008 jsem platila na mé jméno. Dům jsem nyní svépomocí dostavěla a přemýšlím o jeho prodeji, myslela jsem, že musím dodržet lhůtu 2 let trvalého pobytu, abych neplatila daň z příjmu z prodeje nemovitosti, ale dnes mi kamarádka říkala, že prodávala garsonku a i když v ní 2 roky fyzicky nebydlela platila 2 roky složenky za služby na své jméno a tak byla od daně osvobozena. Ty už na své jméno 2 roky platím, opravdu v domě bydlím rok a čtvrt v garsonce vedle garáže, jenže nový dům ještě nebyl zkolaudován vize je červen/červenec 2010, i když možná výhodou je, že na pozemku stojí starý dům i když bez vody, jen s proudem, ve kterém původní majitel také roky bydlel. Je možnost dům prodat a neplatit daň z příjmu z prodeje nemovitostí? Pokud by se kamarádka se složenkami mýlila, je možnost odečíst sumu jenž jsem dala za nemovitost, náklady na stavbu a zbylé prostředky pak použít na koupi nového pozemku, novou stavbu a tak neplatit žádnou daň?Jak prokáži náklady stavby domu, když jsem dům postavila svépomocí a materiál kupovala i bez papíru, takže jsem jej postavila za třetinu až polovinu ceny firem?Děkuji za rady