Řemeslník + pronájem pozemků §7 nebo §9

• (neregistrovaný)

24. 5. 2010 16:47

Ahoj odborníci,

pokud řemeslník pronajímá nepotřebné pozemky, které má v obchodním majetku, tak jak se bude tento příjem zdaňovat? Jako příjem z podnikání §7 a nebo z pronájmu §9 ??? A jakou výši paušálních výdajů může uplatnit? 80% nebo 60% nebo 30% ? A co SP a ZP?

U pozemků, které v obchodním majetku nejsou, je to myslím jasné. Tam je to §9, výdaje 30% a bez odvodu ZP a SP. Že? (kdyžtak mě opravte).

Co obnáší případné vynětí nebo zahrnutí pozemků do obchodního majetku? (domnívám se správně, že nehraje roli, jestli FO vystupuje pod IČ nebo RČ (např. v kupních smlouvám a pod), ale že je to jen otázka její evidence?)

Díky za každou radu a názor

IW

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2010 17:29

DM (neregistrovaný)

Re: řemeslník + pronájem pozemků §7 nebo
      >Ahoj odborníci,
      >
      >pokud řemeslník pronajímá nepotřebné pozemky, které
      >má v obchodním majetku, tak jak se bude tento příjem
      >zdaňovat? Jako příjem z podnikání §7 a nebo z pronájmu
      >§9 ??? A jakou výši paušálních výdajů může uplatnit?
      >80% nebo 60% nebo 30% ? A co SP a ZP?
      >
      >U pozemků, které v obchodním majetku nejsou, je to
      >myslím jasné. Tam je to §9, výdaje 30% a bez odvodu ZP a
      >SP. Že? (kdyžtak mě opravte).
      >
      >Co obnáší případné vynětí nebo zahrnutí pozemků do
      >obchodního majetku? (domnívám se správně, že nehraje
      >roli, jestli FO vystupuje pod IČ nebo RČ (např. v kupních
      >smlouvám a pod), ale že je to jen otázka její
      >evidence?)
      >
      >Díky za každou radu a názor

Řešila jsem před lety podobný problém. Dle názoru auditorů, který také nebyl naprosto jednoznačný, je vodítkem to, zda jste pořídil pozemky, za účelem pronajímání - předpokládám že ne, pak říkali § 9. Nebo jestli k tomu poskytujete nějaké další služby - např. sekání trávy apod. to by potom už mohlo spadat do § 7. No závěr nebyl jednoznačný, prostě jsme s majiteli rozhodli a zdaňovali v § 7.
      >
      >IW

• 25. 5. 2010 8:06

IW (neregistrovaný)

Re: řemeslník + pronájem pozemků §7 nebo
      Díky moc za radu. A nevěděl by někdo, jak na ty paušální výdaje? Moc se mi totiž nezdá, že by se k tomu pronájmu pod §7 mohly dát paušální výdaje 60% jako k živnosti, natož pak 80% jako z řemeslné živnosti. Zvlášť když se jedná o pozemky (a ne např. budovy), kde nějsou vůbec žádné náklady. Na druhou stranu tam těžko můžeme dát 30% podle §9, když bychom to danili pod §7.

IW

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).