Klimatizace - účtování

• (neregistrovaný)

25. 5. 2010 7:17

Dobrý den,mám účetní dotaz. Budeme pořizovat klimatizaci na budobu, která je v našem vlastnictví. Klimatizace bude stát 90 tis. Nevím si rady, jak to účtovat, jestli jako samostatnou jednotku - odpisy z 90 tis. nebo jestli je to technické zhodnocení budovy a tudíž, jestli navýšit cenu budovy, odpisy budovy. Máte někdo zkušenosti? Děkuji za radu :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2010 7:59

Maxx (neregistrovaný)

Re: Klimatizace - účtování
      Firma si pořizovala klimatizaci. Dodavatel rozepsal na dvě faktury: klimatizační jednotka a příprava pro klimatizaci (rozvody trubek po domě).
      V mnou uvedeném případě bych to viděla takto: klimatizační jednotka zvlášť (jde vyměnit, jen visí na zdi a je propojedná na trubky) a ty rozvody bych viděla jako technické zhodnocení budovy.
      My jsme se ale vešli pod 40 tis.
      Třeba Vám to pomůže.

• 25. 5. 2010 8:02

I. (neregistrovaný)

Souhlasím. Rozvody jsou součástí budovy - tedy nasčítáváte na technické zhodnocení, které případně zařadíte a odepisujete (40 tis.). Kliatizace je dle pokynu D-300 samostatným majetkem a odepisuje se ve 3. odpis.skupině.

• 4. 8. 2010 10:45

Bee (neregistrovaný)

A co klimatizace, kterou jsme si nechali od jiné firmy namontovat, ale na pronajaté budově? Kolegyně přede mnou ji účtovaly jako technické zhodnocení budovy, a také byly takto účtovány i její odpisy podle odp. sk. 5. Teď tu mám stejný případ, tak bych byla ráda, aby to už za mne bylo v pořádku...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).