Re: Rezervy-poradíte prosíííím
bod 1) viz zák.o rezervách §7 odst.6
bod 2) viz zák.o rezervách §7 odst.9 (10 zdaň.obd.po sobě jdoucích)
bod 3) pokud je na to tvořena rezerva, měla by být při zahájení opravy zrušena. Opravujte tedy to, na co se rezerva netvoří. Nebo to, co si dokážete obhájit. Např. tvoříte na opravu střechy, ve 3.roce začne střechou zatékat, opravíte jen ten malý úsek, hlavní oprava bude až po skončení tvorby rezervy. Taková nutná malá oprava jde normálně na 511.
není to trochu hloupé? když jsme si na to nevytvořili rezervu, tak nemůžeme opravovat v plném rozsahu? co když pokud se to neopraví co nejrychleji jako komplet, tak pak bude třeba opravovat pravidelně a v mnohem větších penězích?? podle mého názoru tady jsou rezervy pro nás a ne my pro rezervy. musí být nějaké řešení jiné než navrhujete.
Rezervy jsou přece pro to, aby se velká oprava rozvrhla rovnoměrně do předcházejících období, aby společnost nevykazovala velké výkyvy v hospodaření v důsledku generálních oprav. Tak či tak je to pořád jen odhad, kdy se bude opravovat a za jaké peníze...
Promiňte, kde v mé odpovědi vidíte názor, že "když jsme si na to nevytvořili rezervu, tak nemůžeme opravovat v plném rozsahu"? To samozřejmě můžete. O tom ale tento dotaz nebyl, ptal jste se na opravu, která souvisí s rezervou. Alespoň tak jsem to pochopila. Já vám tvrdím, že nemůžete uprostřed tvorby rezervy v plném rozsahu opravovat to, na co tvoříte rezervu a vesele v tvorbě rezervy pokračovat.
Promiňte, pak jsem si toho všimla. Bohužel při psaní odpovědi nejsou dole vidět jména :-)))
Ano, částečně čerpat rezervu v průběhu tvorby opravdu nemůžete. Jen ty nevyhnutelné opravy (viz moje první odpověď) by mohly projít - havarijní. Samozřejmě to, na co netvoříte rezervu, můžete opravovat bez omezení.
Ano. Tvoříte letos druhým rokem a tvořit byste měli ještě třeba 3 roky. Tvoříte třeba na opravu střechy. Bohužel došlo k tomu, že nemůžete tolik let čekat a musíte udělat "velkou opravu" střechy už letos. Pak letos už další část rezervy tvořit nebudete a rezervu rozpustíte (tedy budete čerpat). Vše si samozřejmě řádně zdokumentujete, abyste tento postup obhájili při případné kontrole.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 5. 2010 12:47
Dobrý den,máme budovu zařazenou v 6.odpis.skupině.
Tvorbu rezerv na opravu jsme si stanovili na 10 zdaňovacích období-od r.2005-do r.2014.
A teď se ptám:
1)s opravou musíme nejpozději začít v 11 zdaňovacím období tj. v r.2015?
2)může na jeden rok přerušt tvorbu rezervy?Tj,že tvořil r.2005,2006,2007,2008 a r.2009 by vynechal a pkračoval by až r.2010?
3)může v průběhu tvoření rezerv opravovat budovu? Tj,že by v r.2009 již něco na budově opravil.jak by se tato oprava účtovala?
Děkuji moc za pomoc.