Re: Zaúčtování zálohy do nákladů
"zálohu" do nákladů dávat nebudete. Při jejím zaplacení zaúčtujete na analytiku účtu 314A proti 221 nebo 211.
Daňový doklad na zaplacenou zálohu proúčtujete 314B(jiná analytika)+343/321 a odúčtujete zálohu 321/314A.
Až dojde konečný daňový doklad (celkové vyúčtování) budete teprve tento doklad účtovat do nákladů a odúčtujete daňový doklad na zaplacenou zálohu.
Pokud vedete DE, dáte do nákladů dnem zaplacení. I když na ni nedostanete daňový doklad k DPH.
Tak teď nevím, co si z toho mám vybrat. V roce 2009 to mám účtované jak píše I., takže mám k 31.12.2009 zůstatek na účtě 314. Zálohy, které byly vyúčtované v jednom účetním období mám tak, jak píšete vy ostatní (po zaplacení do nákladů), ale když to přecházelo takhle z roku do roku, chtěla jsem, aby bylo vidět, že to ještě není ukončený obchod. Hotový výrobek nám dodali až letos, takže si myslím, že náklad spadá do roku 2010...
V účetnictví to musíte nechat na 314 do vyúčtování (dodání výrobků). Nemůžete to mít v nákladech jen na základě zálohové faktury. Já jsem psala, že v DE (daňové evidenci) to dáváte do nákladů dnem zaplacení. Ale DE je něco jiného než účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2010 15:03
Dobrý den,
jsem začátečník a prosím o radu, kdy mohu dát zálohu do nákladů. V okamžiku zaplacení na základě daňového dokladu nebo až při celkovém vyúčtování?
Děkuji.