Re: vyúčtování energie zálohy
účtujete chybně i o zálohách (musí zůstat na 314, nikoli na 321), dohadné položky předpokládám nemáte a přiznání bylo podáno
Podáte dodatečné DPPo, kde vyloučíte účet 501 špatné účtování do daň. nákladů a uplatníte skutečnou spotřebu roku 2009
V roce 2010 zaúčtujete spotřebu roku 2009 na účet 502(1) jako náklad nedaňový.
DPH můžete srovnat v běžném období pokud nepoužíváte koeficient
Účtovala to paní přede mnou, a já jsem to letos po ní převzala, ty zálohy vím 314/314. Děkuji za info, a když se jedná o operaci se stále opakující el.energie, myslíte že i tak musím podat dodatečné. Ještě nechápu účet 502 je daňový, jak to mám udělat nedaňově.
2009 501 účet zaúčtováno chybně
2010 502 skutečná spotřeba
588 mínusem to co jsem dala v roce 2009
1/U energii se nejedná o stále se opakující ve smyslu časově nerozlišovat (pokyn D300 k §23 bod1).
2/Z daňového účtu uděláte nedaňový analytikou. Na účet 588 zapomeňte
Jaký je rozdíl mezi skutečnou spotřebou a tím co máte zaúčtováno? Jak vyznamná je pro Vás tato částka?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2010 8:23
Dobrý den, kdo poradí? Přišlo vyúčtování el.energie za rok 2009 v letošním roce. CHyba-účtovala jsem v roce 2009 7x zálohy přímo na 501 i s dph, tudíž jsem ho nedostala zpět. Pak 5x už správně 314/321 a 343/321. Co s tím, jak zaúčtovat v tomto roce, vše mělo být na zálohách. V nákladech mám více než se spotřebovalo.
Dph si uplatnit za rok 2009 můžu, ale jak to zaúčtovat, když to mám na té 501?