Re: Práce syna
Kdyby byl spolupracující, nemohl by rodič uplatňovat zvýhodnění na dítě, nehledě na to pojištění... Nejlepší by bylo sepsání té DOPP, pojištění se neodvádí, pokud v tom měsíci nemá zaměstnání jinde, tak daň pokryla sleva, takže ani dań by nebyla a peníze by zůstaly v rodině. V případě havárky chce policie doklad o tom, proč bylo vozidlo použito jinou osobou - takže se předloží DOPP, na základě níž převážel třeba výrobek a je to v pořádku.
Mně se to nějak nezdá - když je to autodoprava, co např.pro ostatní řidiče povinné školení a průkaz způsobilosti, to má? Když ho zastaví policie, tak je malér, a to se nemusí jednat ani o nehodu. Kdyby se mu něco stalo, třeba ani ne z jeho viny, tak je to malér jako hrom - inspekce bezpečnosti práce apod.. Řešení bez prac.poměru by "možná" bylo možné u nějaké jiné profese - kde se mu nemůže nic stát - ale u řidiče? Na tím bych dlouho přemýšlela.
no tak to je jiná, já a myslím i ostatní jsme se blbě domnívali, že jde o nákaldní autodopravu, v tomto případě může klidně jet, odveze, přiveze, nejde o řidiče z povolání, nic z toho nehrozí,přesně v souladu s cit. § zák. o zaměstnanosti vypomůže otci a že ten mu dá ze svého za to nějakou stovku je jen mezi nimi, nejde o nelegální zaměstnávání, ani o vyplácení načerno. Toť můj závěr.
>>no tak to je jiná, já a myslím i ostatní jsme se blbě
>>domnívali, že jde o nákaldní autodopravu, v tomto
>>případě může klidně jet, odveze, přiveze, nejde o
>>řidiče z
>>povolání, nic z toho nehrozí,přesně v souladu s cit.
>>§
>>zák. o zaměstnanosti vypomůže otci a že ten mu dá ze
>>svého za to nějakou stovku je jen mezi nimi, nejde o
>>nelegální zaměstnávání, ani o vyplácení načerno. Toť
>>můj
>>závěr.
>Souhlasím s pájou, autodoprava jsem si představila
>náklaďáky....
v.e.n.d.y. - nákladní autodoprava jsou i náklaďáky do 3,5 t
viz licence
v uvedeném zákoně 435/2004 = 5/1/ e) nelegální prací,
1. pokud fyzická osoba nevykonává práci pro právnickou nebo fyzickou osobu na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, nejde-li o manžela nebo dítě této fyzické osoby, nebo
se jedná o to, že manželka nemůže pracovat s manželem na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy
ale pouze dle §13 ZDP = spolupracující osoba, totéž syn, přestože u něho je i možnost smlouvy na základě pracovněprávního vztahu.
To jenom na upřesnění.
Oříšek pro -páju-: pokud by synáček nebo manželka při takové řidičské "výpomoci" při podnikání v autodopravě (a např. bez školení řidičů a o o bezp. práce) někoho nebo sebe "načechrali", co na to zákonné pojištění a havarijní pojištění podnikatele
(pokud by nebyli spolupracujícími osobami neby syn zaměstnancem?
O regresu ZP zatím nemluvme.
Hezký den
>1. pokud fyzická osoba nevykonává práci pro
>právnickou nebo fyzickou osobu na základě pracovněprávního
>vztahu nebo jiné smlouvy, nejde-li o manžela nebo dítě
>této fyzické osoby, nebo
>
>se jedná o to, že manželka nemůže pracovat s manželem
>na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy
>ale pouze dle §13 ZDP = spolupracující osoba, totéž
>syn, přestože u něho je i možnost smlouvy na základě
>pracovněprávního vztahu.
>To jenom na upřesnění.
>Oříšek pro -páju-: pokud by synáček nebo manželka při
>takové řidičské "výpomoci" při podnikání v autodopravě
>(a např. bez školení řidičů a o o bezp. práce) někoho
>nebo sebe "načechrali", co na to zákonné pojištění a
>havarijní pojištění podnikatele
podle mne nic, protože vlastní ŘP, uvedené vozidlo řídit může, nejde o řidiče z povolání, čili pravidelná školení atd. není nutno absolvovat, nejde ani o zaměstnance.
>(pokud by nebyli spolupracujícími osobami neby syn
>zaměstnancem?
>O regresu ZP zatím nemluvme.
>Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2010 11:15
Lze ,aby syn majitele autodopravy jel pro svého otce bez uzavření smlouvy?Syn studuje a občas ve volném čase jede pro svého otce. Odměnu mu dá otec ze svých peněz, nikde si výdaj neuplatněje. Děkuji za radu.