Sleva na dítě - mohu uplatnit?

• (neregistrovaný)

26. 5. 2010 12:08

Syn rozvedených rodičů (rozvod leden 2009) studoval vysokou školu do června 2009, je mu 22 let. Všichni mají společné bydliště, stejně všichni spolu přebývají na jiné adrese. Může otec uplatnit slevu na dani na syna za dobu studia? U takto starých dětí se snad při rozvodu neurčuje kdo bude dítě vyživovat nebo ano?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2010 12:27

Kara (neregistrovaný)

Re: sleva na dítě - mohu uplatnit?
      Některý rodič má snad určené alimenty, které jdou rovnou k rukám toho zletilého dítěte, ne? Pak si myslím, že tento rodič nemůže uplatnit zvýhodnění.

• 26. 5. 2010 12:43

jana* (neregistrovaný)

No to máte pravdu, alimenty mě nenapadly. Tohle je rodina kde stejně všichni žijou na jedné hromědě. Akorát manžel občas přebývá u současné ženy, taková divočina ve vztazích. Alimenty nevím jak platí, ale je fakt že jako nějaké peníze posílá minulé ženě (která je teď už v důchodu a stejně mu dělá "hospodyni") a i synovi (jenže ten mu pracuje ve firmě, takže já nevím jestli to jsou alimenty či nějaká almužna za odvedenou práci). Manžel je OSVČ, takže slevu uplatňuje až v přiznání. On mi totiž o rozvodu nic neřekl, jen jsem se doslechla. Jinak to u nich funguje jako dřív. Takže jestli mu teď budu dělat přiznání a bude tam chtít uplatnit slevu na syna, já budu muset po něm chtít rozsudek, kde bude určeno kdo platí výživné a s kým teda syn žije.
      Možná řeším zbytečně hlouposti, ale nechci aby pak bylo něco špatně, když uplatní.

• 26. 5. 2010 16:19

ilča (neregistrovaný)

Neřešíte hlouposti, potřebujete potvrzení ze školy o studiu, a pak rozhodnutí soudu. Pokud Vám nedodá, nebude sleva.Ještě od manželky čestné prohlášení, že neuplatňuje slevu na dítě.

• 27. 5. 2010 7:25

E (neregistrovaný)

K daňovému přiznání se doklady na slevu na dítě nepřikládají, pokud ji chce a přiznání podepíše tak si zodpovídá sám a ne vy.
      Jiná situace by byla u ročního zúčtování daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).