Re: Zrušení PP ve zkušebce
>Zaměstnanec nastoupil 3.5. do PP, od 24.5. má
>neschopenku. Chceme s ním zrušit PP ve zkušebce, takže mu
>zaplatíme 14 dní náhrady za nemoc a 15. den mu chceme
>zrušit PP. Nemoc bude určitě delší, hodil se marod "na
>truc" se zádama.
>Jak to tedy provést v praxi?
>a) máme napsat Zrušení PP ve zkušebce + Potvrzení o
>zaměstnání s tím, že zaměstnancův PP končí dne 7.6.2010
>(to je 15. den nemoci) a pošleme to na doručenku
>zaměstnanci ještě dnes. Ať už si to vyzvedne kdy chce (před
>nebo po 7.červnu), PP bude ukončen k tomu datu
>7.6.2010.
>b) a nebo máme počkat až přímo do toho 7.6. (nebo 6.6.
>to už je asi jedno) a teprve pak všechno poslat s tím,
>že zaměstnancův PP končí dnem převzetí písemnosti?
>Mně by byl milejší postup a), ale jde to takto
>udělat?
>Pročítala jsem zdejší diskuzi, ale přímo toto jsem
>nenašla.
>Všem děkuju za pomoc.
>
Já osobně bych to udělala takto: 14. den nemoci, kdy má zaměstnavatel oprávnění kontroly dodržování léčebného režimu bych za zaměstnancem zajela domů ještě s nějakým kolegou, aby byl svědek a zrušení PP ve zkušební době mu předala osobně proti podpisu. Ale třeba se vám ozvou zkušenější, my naštěstí takové pracanty (ťuk, ťuk na palici) neměli, takže praktickou zkušenost nemám.
>
Re: Zrušení PP ve zkušebce-dotaz pro E.
Takže se přikláníte k variantě a) ... a to vystavení ZL až 7.6. - můžu znát důvod, proč ne naráz ze zrušením PP, proč takto samostatně později?
Re: Zrušení PP ve zkušebce-pro RenatuH.
Renata má pravdu, ale raději posílám - na ZL mám upozornění na převzetí EL (takže neposílám už žádný dopis a OSSZ to stačí) a už se mi i stalo, že mi volali z UP, že jsem ZL nechtěla vystavit. :-(
Těch případů zase není tolik, aby poštovné firmu položilo ....
t. Mám ho nějak
>>>>informovat, že
>>>>jsem mu vystavila ZL?
>>>Ano,7.6. vystavíte ZL a v jeho zájmu je, aby si pro
>>>něj přišel (nebo alespoň zatelefonoval, abyste mu ho
>>>poslala). vy jste povinna ho vystavit, nikoliv ještě
>>>na
>>>náklady zaměstnavatele posílat do vl.rukou.
>>Rozumím, díky za info.
>
>Renata má pravdu, ale raději posílám - na ZL mám
>upozornění na převzetí EL (takže neposílám už žádný dopis a
>OSSZ to stačí) a už se mi i stalo, že mi volali z UP,
>že jsem ZL nechtěla vystavit. :-(
>Těch případů zase není tolik, aby poštovné firmu
>položilo ....
není nad papírové úřednice, že? Já bych Vám to jako majitel nechal zaplatit a při neuposlechnutí a opakování by následoval rozchod.
Také mám takovou nemilou zkušenost, kdy pán na UP prohlásil, že jsme mu nedali ZL (bylo to asi rok po tom, co u nás přestal pracovat), paní z UP mi to hned volala, my ZL samozřejmě pánovi tenkrát vystavili, dokonce ho tenkrát i převzal, nevím vůbec, proč si na UP navymýšlel takové hovadiny. Paní na UP jsem to samozřejmě sdělila s tím, ať si ten dotyčný pro opis ZL přijde znovu - přišel, za půl roku. Někdy je to fakt horor.
Teď koukám do ZP, § 313, odst. 1. Při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a ... atd.- tak jen doufám, že tou formulací "povinen vydat" se opravdu myslí jen Potvrzení vyhotovit a né ho zasílat zaměstnanci poštou, protože je nemocen.
skutečně to znamená VYDAT, tzn. že se musí obtěžovat si pro něj přijít, v žádném případě nemusíte nic posílat. Nedejte nic na rady o zasílání, upozorňování, do vlastních rukou a pod. to jsou jen špatné a zbytečné praktiky, kdysi zavedené a v některých firmách nezměnitelné.
Nelze kontrolovat dodržování léčebného režimu, neboť zaměstnavateli není oficiálně známa diagnóza. Zaměstnavatel kontroluje pouze dodržování "režimu práce neschopného pojištěnce" (§ 192 odst. 6 ZP) a to v rozsahu zdržování se v místě uvedeném na potvrzení o DPN a dodržování rozsahu předepsaných vycházek. Paradoxně je tak možné zahlédnout zaměstnance v prvních 14 dnech nemoci v době vycházek jak v hospodě popíjí alkoholické nápoje, ale jediné, co proti tomu může zaměstnavatel udělat, je podat podnět OSSZ ke kontrole s uvedením, že "byl viděn jak popíjí alkohol". Protože ve vztahu k dodržování režimu práce neschopného pojištěnce zaměstnanec nic neporušil ...
Máte naprostou pravdu, teď jsem se sama chytla do těch termínů - samozřejmě myslela jsem tím jen to, že pracovník by měl být v době mimo vycházky doma . On ten skuteční rozdíl mezi léčebným režimem a režimem práce neschopného pojištěnce naštěstí žádný není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2010 9:49
Zaměstnanec nastoupil 3.5. do PP, od 24.5. má neschopenku. Chceme s ním zrušit PP ve zkušebce, takže mu zaplatíme 14 dní náhrady za nemoc a 15. den mu chceme zrušit PP. Nemoc bude určitě delší, hodil se marod "na truc" se zádama.
Jak to tedy provést v praxi?
a) máme napsat Zrušení PP ve zkušebce + Potvrzení o zaměstnání s tím, že zaměstnancův PP končí dne 7.6.2010 (to je 15. den nemoci) a pošleme to na doručenku zaměstnanci ještě dnes. Ať už si to vyzvedne kdy chce (před nebo po 7.červnu), PP bude ukončen k tomu datu 7.6.2010.
b) a nebo máme počkat až přímo do toho 7.6. (nebo 6.6. to už je asi jedno) a teprve pak všechno poslat s tím, že zaměstnancův PP končí dnem převzetí písemnosti?
Mně by byl milejší postup a), ale jde to takto udělat?
Pročítala jsem zdejší diskuzi, ale přímo toto jsem nenašla.
Všem děkuju za pomoc.