Re: Doprovod dítěte k lékaři
Doprovod dítěte a jiných členů rodiny řeší Nařízení vlády 590/2006 - jiné důležité osobní překážky v práci (zde na business.centru v zákonech), kde nalezenete toto:
Doprovod
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.
b) Pracovní volno k doprovodu zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociálních služeb nebo do školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 6 pracovních dnů v kalendářním roce.
c) Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady mzdy nebo platu.
Takže k lékaři můžete doprovodit i dítě starší 15-i let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje!!!!! Ať si Vaše mzdovka přečte toto nařízení!!!
Děkuji moc, toto jsem četla v zákoníku, ale nějak jsem se nedopátrala té věkové hranice a jak mi to tu píšete, tak to dá sám rozum. Hned na ni vyrukuju :-). Ještě jednou díky.
>Takže k lékaři můžete doprovodit i dítě starší 15-i
>let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje!!!!! Ať si
>Vaše mzdovka přečte toto nařízení!!!
Ale já jsem otázku pochopila jinak. LLL se ptá, zda je někde v zákoně řečeno, že když jde dítě do 15 let k lékaři, musí jít s rodičem, takže lékař nemusí psát, zda byl doprovod nutný nebo ne. Je někde v nějakém zákoně toto nařízeno? Copak s takovým osmákem nebo deváťákem musí jít k doktorovi rodič? Podle mě by doktorka měla napsat, zda byl doprovod nutný nebo ne, toto přece mzdovka nemůže vědět.
To je sice pravda, ale jestliže zaměstnavatel požaduje vyjádření, že doprovod byl nutný, je povinností lékaře to tam napsat. Lékař je ze zákona povinen poskytnout součinnost a ne polemizovat o tom, zda do 15 let ano nebo ne. Kromě toho, nikde jsem opravdu nenašla, že by nějaký zákon tuto povinnost ukládal, že do 15 let JEN v doprovodu rodičů, to že si to stanoví nebo stanovili lékaři , je věc jiná.
Mně paměť sahá taky docela daleko, ale na takovou ceduli u lékaře si fakt nepamatuju. Moji kluci se narodili v první polovině 80. let, jako větší chodili k lékaři sami, ať už šlo o zubaře nebo o angínu (když nešlo o nic vážného), a nestalo se, že by doktoři měli námitky. Ani já sama si nepamatuju, že by se mnou tak od 11-12 let šel k doktorovi doprovod. Ovšem nevím, jak to ohledně dětí chodí ve větších městech.
Takhle paušalizovat se snad ani nedá. Záleží určitě na samostanosti dítěte, na celkové vyspělosti a na účelu pro který je dítě doprovázeno. Některé děcko je v sedmi letech tak samostatné, že rodiče je bez obav pustí kamkoliv a pro cokoliv. A některé ještě ve třinácti je jako děcko a potřebuje dozor a péči. Je přece v zájmu dítěte, aby bylo postupováno tak, jak to dítě potřebuje a jak se bude cítit bezpečně. Nebo někdo postupujete tak, že vám dítě řekne, že se např. bojí k lékaři a vy mu odpovíte, je ti tolil a tolik a to už musíš zvládnout sám? Asi ne.
Taky jsem to často řešila tak, že jsem doktorovi zavolala a dítě poslala samotné. Tady přece nejde o to, že by ten puberťák nedokázal sám počkat v čekárně, až přijde na řadu, ale o to, že doktor si chce promluvit o příznacích a způsobu léčby s dospělým.
Jak říkáte, nedá se paušalizovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2010 15:38
Dobrý den, prosím zkušené mzdovky o radu. Kde v Zákoníku najdu, že doprovod dítětě k lékaři je nutný do 15 let věku automaticky? Mzdová mi tvrdí, že pokud je dítěti 10let, musí doktorka napsat, že doprovod je nutný, doktorka tvrdí, že ze zákona dítě do 15 let musí mít doprovod, takže to tam psát nemusí. Potřebovala bych info, kde toto najdu v zákoně.
Mockrát děkuji.