Re: odpočet daně na manželku
Doplňuji Zákon o dani z příjmů, §35ba
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "průkaz ZTP/P), zvyšuje se částka 24 840 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4 a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
Re: odpočet daně na manželku
Hm...a jde Vám o slevu za který rok? 2010 bude možné uplatňovat až po skončení roku, v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování do 31.3.2011 a pokud jste se vzali v dubnu, tak můžete uplatnit pouze 9/12 slevy na manželku. Pokud nyní bojujete ještě za rok 2009, tak jste nebyli manželé a nemáte nárok...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2010 22:49
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak je to s tím odpočtem daní na manželku, když jsem na rodičáku a mám ho na dva roky. Jiný příjem nemám. Může na mě manžel žádat odpočet na daních? Někdo říká, že ano, někdo, že ne, že ta částka rodičáku na dva roky je vysoká. Podle mě není rodičák příjem jako takový, ale jsou to soc. dávky. Prosím odpovězte, moc děkuji.