Re: Nástup do zaměstnání při rodičovské.
čerpání rodič. dovolené (u zam-tele) nemá souvislost s pobíráním rodič. př. (od státu)
v zaměstnání ke konci mat. dov. si můžete písemně požádat o čerpání dovolené tak, aby přímo navazovala na mat. dovolenou
v této době již můžete od státu pobírat rodič. př. (jakou délku si zvolíte, je na Vás) a poté si zažádáte u zam-tele o čerpání rodič. dovolené - jak budete chtět (třeba do 31.12.2012). Pokud byste zjistila, že nemůžete do práce nastoupit, je třeba kontaktovat zam-tele a podat žádost, že budete čerpat rod. d. až do 3 let dítěte. Zam-tel je povinen Vaší žádosti vyhovět.
Tohle jsem ze ZP pochopila,ale mě jde o ten nástup do zaměstnání...budu v ochranné době do věku 3 let dítěte ??? Nebo mě může zaměstnavatel propustit např. pro nadbytečnost ??? Situace je taková,že v již v součastné době i když jsem stále v práci (nemám rizikové),je na mém místě nový pracovník i když mi podle ZP je povinen zaměstnavatel držet konkrétní místo po dobu MATEŘSKÉ...
Ochranná doba je po dobu, kdy čerpáte rodičovskou dovolenou (nikoli rodičovský příspěvek ) a není to jako dříve do 3 let věku dítěte, takže pokud pracujete , chráněna nejste před výpovědí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 5. 2010 9:03
Dobrý den,
4.8.10 mám předpokládaný termín porodu....Chci si požádat na sociálce o 3-leté čerpání rodičovského příspěvku, ale v zaměstnání bych chtěla uvést nástup do zaměstnání 1.1.2013. Podle ZP by to neměl být problém,ale pokud by mě zaměstnavatel nechtěl vzít zpět...??? Jsem v ochranné době do věku 3 let dítěte nebo ne??
Děkuji