Re: Nemocenská důchodce a DPČ
Dobrý den, nárok na nemocenskou má. Náhrada mzdy náleží za prvních 14. dní nemoci, ale první 3 dny nic - max. 24h. Pokud pracuje po 5ti h, pak náhrada náleží pouze za 5h.
V organizaci si ponecháte I. díl, na OSSZ předáte IV. díl, pokud nemoc trvá déle jak 14. dní.s Přílohou k žádosti a potom lístek na peníze k poslednímu dni v měsíci.
jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2010 9:00
Dobrý den,
mám zaměstnankyni, ktará je důchodkyně a má uzavřenou DoPČ. V dohodě má sjednanou měsíční odměnu 2.600,- Kč a pracuje 2 dny v týdnu (po+čt) celkem 10 hod./týden.
V měsíci květnu odpracovala pouze 1 den (3.) a zbytek měsíce marodí. Nevím, jak postupovat s náhradou za nemocenskou.
Průměr na dovolenou (náhradu) jsem spočítala za 1.čtvrtletí 2010 (3*2600/125 hod.). Náhradu za 14 dnů bych pak vyplatila pouze za dny, kdy měla být v práci, což jsou 4dny? Na sociálku mám poslat potom žádost a nemocenskou?
Nebo zaměstnankyně nemá nárok na náhradu a nemocenskou, protože v měsíci květnu bude mít příjem pouze 300,- Kč? (byla 1 den v práci).
Děkuji moc za pomoc