DPH při rekonstrukci bytu

• (neregistrovaný)

31. 5. 2010 10:16

Dobrý den, rekontrukce bytu v osob.vklastnictví - jakou sazbu DPH mi může účtovat prodejce při dodání a instalaci posuvných dveří do koupelny. Nyní mi účtuje 20%, ale myslím si, že by DPH mělo být 10%, dodavatel se odvolává se na to, že dveře jsou připevněné ke stěně kolejničkou(po které dveře jezdí).
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 5. 2010 10:41

annonym (neregistrovaný)

Re: DPH při rekonstrukci bytu
      Pokud jsou pevně připevněny ke stavbě (kolejničky) a jsou dodávány včetně montáže (včetně zabudování kolejniček), pak se rovněž domnívám, že by mělo být účtováno 10 % DPH.
      Pokud je dodávána stavba, pak dveře jsou součástí stavby.

• 31. 5. 2010 10:46

Šaber (neregistrovaný)

Mám stejný názor. Dle č.j. 18/21492/2008-181
      Uplatňování zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“).
      Při provedení stavebních a montážních prací základ daně také zahrnuje konstrukce, materiál, stroje a zařízení, které se do stavby jako její součást montážními a stavebními pracemi spojenými s opravou nebo změnou dokončené stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu a příslušenství bytového domu, rodinného domu nebo bytu zabudují nebo zamontují.
      Jedná se například o vnitřní rozvody studené a teplé vody, vnitřní odpadové šachty, vnitřní rozvody elektroinstalace, včetně nástropních a nástěnných svítidel, rozvody zabezpečovacích a bezpečnostních zařízení, klozety, vany, umyvadla, dřezy, baterie, kuchyňské odsavače par, karmy, boilery, ústřední vytápění včetně kotlů, krby, tepelná čerpadla, vestavěný nábytek, protipožární zařízení včetně rozvodů a hasicích přístrojů, technologie osobního výtahu, centrálního vysavače, klimatizačního zařízení, dále o zabudované kuchyňské linky včetně vestavných spotřebičů, obklady stěn a stropů, okenice, mříže, žaluzie, rolety, markýzy, pevně spojené podlahové krytiny apod.
      Při provedení stavebních a montážních prací spojených se změnou bytu ( §48 ZDPH) se za podmínky, že je kuchyňská linka zabudována do bytu jako součást bytu, platní snížená sazba daně.

• 31. 5. 2010 11:09

seda (neregistrovaný)

souhlasím s předešlými.odvolejte se na web české daňové správy-metodika-informace k uplatňování zákona o DPH u výstavby po 1.1.2008 a žádejte sníženou sazbu DPH - pokud váš byt splňuje podmínky §48a ZDPH.

• 31. 5. 2010 11:21

Šaber (neregistrovaný)

Jen technická: Při opravách a rekonstrukci stávajícího bytu jsem myslel, že lze postupovat dle §48, není zde zatím nutné splňovat tzv.socální bydlení dle §48a??

• 31. 5. 2010 11:33

Šaber (neregistrovaný)

Děkuji za odsouhlasení, nebyl jsem si jistý.
      Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).