Povinnosti zam-tele nástup na mateřskou

• (neregistrovaný)

31. 5. 2010 11:36

Všem přeji pěkný den,
    vzhledem k tomu, že jsem ferma mravenec v jedné malé firmičce a zaměstnáváme jen mužský, chtěla bych se zeptat, jaký je postup při zaměstnankyně při nástupu na mateřskou a jak to pokračuje dál.
    Už jsem se snažila sehnat informace a co vím, že mateřská je 28 týdnů, kdy se toto období počítá jako výkon práce, tudíž i dovolená se počítá a pak se vybírá dovolená a pak je nástup na rodičovskou dovolenou.
    Žádost posílám na OSSZ .....
    Pomůžete? Jsem ta těhotná :-) jediná tady :-) samostatný případ :-)
    Adélka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 5. 2010 12:41

JanaH (neregistrovaný)

Re: povinnosti zam-tele nástup na mateřs
      Dobrý den,

asi si to budete muset všechno připravit sama, alespoň ten nástup, pak si jen ohlídat, aby to pokračovalo, jak má.

Až Vám lékař napíše žádost o peněžitou pomoc v mateřství, Vy si sama vyplníte datum nástupu na PPM a s tím související mateřskou dovolenou u zaměstnavatele (6-8 týdnů před přespokládaným termínem porodu). Zaměstnavatel k této žádosti přiloží tzv. Přílohu k žádosti o dávku - je stejná jako při neschopence. To se předá/ pošle na příslušnou správu sociálního zabezpečení. Doba pobírání PPM je 28 týdnů (pokud budete mít jen jedno dítě). Dále ohlásíte z pozice zaměstnavatele svůj nástup na MD své zdravotní pojišťovně - kódem M. Po ukončení MD si požádáte o čerpání řádné dovolené - nebude se Vám krátit kvůli následné RD. Již můžete pobírat i rodičovský příspěvek. Poté dovolené (dostanete penízky) nastoupíte na RD (název volna u zaměstnavatele) - max. do 3 let věku dítěte.

Přeji spokojené těhotenství a mateřství.

• 31. 5. 2010 13:09

Adéla1234 (neregistrovaný)

Re: povinnosti zam-tele nástup na mateřs
      Díky moc.
      Mohla bys vás požádat o e-mail, kdyby by něco nejasného, ať tu nezahlcuji diskuzi "zbytečnýma" otázkama?!
      Díky moc.
      Adélka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).