Re: exekuce-pořadí srážek
Citace zákona : Pořadí pohledávek se řídí dnem, kdy bylo plátci mzdy doručeno nařízení výkonu rozhodnutí.
Toto není tak úplně pravda. Pokud všech 5 exekucí přišlo v 1 den, měla byste provádět srážky na všech 5 najednou - resp. srážku poměrově rozdělit. Pokud jsou všechny u stejného exekutora na stejnou firmu (dopravní podnik), domluvte se s exekutorem, zda můžete strhávat postupně, tj. nejdříve na 1.exekuci a po jejím splacení na další.
Exekutoři využívají zákonného nároku na minimální odměnu 3000 Kč ke každému soudnímu rozhodnutí o nároku na kdejakou stokoruovou částku. K tomu je samozřejmě nutné přičíst náklady řízení spojené s vymáháním pohledávky. Bližší info najdete ve vyhlášce MF č.330/2001 Sb. Pospíšil už sice u vesla není, ale údajně se připravovala změna-snížení odměny, když se exekutorovi nahromadí několik exekučních titulů najednou (často právě u pokut MHD).
Pokud si ale do někoho rýpnout, potom do advokátní kanceláře, která v počítači akorát mění jména v žalobních návrzích na vydání platebního rozkazu. I tyto náklady (u pokut násobně větší než odměna exekutora) vymáhá potom exekutor, takže se neoprávněně nadává pouze jemu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 6. 2010 7:44
dobrý den, na nového zaměstnance došlo v jeden den v květnu 5 exekucí - nepřednostních, je to za nezaplacené pokuty městské dopravy. Zatím k nim nedošlo nabytí právní moci, srážka nebyla, protože výplata za květen ještě není zpracována.
Dnes mi na něj došla další nepřednostní exekuce, vč. nabytí právní moci za nějaký dluh banky.
Jak nyní prosím se srážkami? Mám nejdříve provádět srážky z těch prvních 5 exekucí a potom teprve tu dnešní nebo to nějak poměrně rozdělit. Vůbec se s tím nevím rady, vidím to poprvé. Poradíte mi prosím zkušenější?