Re: mateřská - kolik dovolené a kdy?
Pokud opravdu nastoupíte PPM 25.9.2010, budete ji pobírat do 8.4.2011.
Za rok 2010 budete mít nárok na - celoroční nárok ("odpracováno více než 60 prac.dnů) se bude krátit o 4/12 - takže 8,5 dne kráceno --- nárok na 16,5 dne
Za rok 2011 mně vychází, že budete mít celoroční nárok na 25 dnů (nesmíte zapomenout požádat o čerpání celé dovolené hned po ukončení MD) - pak Vám nic nepropadne.
Snad jsem se nepřepočítala.
Moc děkuji za ochotu počítat :-)
Takže hned po skončení mateřské budu žádat o čerpání jak 16,5 dne z r.2010, tak 25 dnů z 2011, tzn. celkem 41,5 dnů.
V roce 2010 tedy budu mít příjem jen z MD, v roce 2011 MD + čerpaná dovolená za rok 2010 a 2011? Přemýšlím, jestli mi aspoň v r. 2010 vyjde příjem menší než 68tis. a manžel si tak bude moci uplatnit odpočet.
A ještě jeden dotaz. Mateřská se mi bude počítat ze stejného denního vyměřovacího základu jak předchozí?
Zažádejte raději trochu s předstihem, zároveň si můžete už požádat o rodičovskou dovolenou po čerpání řádné dovolené. Ano, v roce 2010 budete mít příjem pouze z PPM (počítá se do příjmu pro uplatnění slevy na manželku). V roce 2011 budete mít PPM, čerpanou dovolenou i rodičovský příspěvek (ty poslední dva jmenované mohou být souběžně). RP se do příjmu nepočítá. Nezapomeňte si podepsat prohlášení na 2011, abyste si uplatnila slevu na poplatníka.
Denní VZ bude nejbližší kalendářní rok zpět, ve kterém budete mít alespoň 30 kalendářních dnů + rozhodný příjem, Váš zaměstnavatel na přílohu zároveň uvede, že nastupujete do 4 let věku předchozího dítěte (vyplácela-li Vám PPM firma, uvede i denní vyměř.základ) - pak dostanete to, co je vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
1. 6. 2010 12:49
Prosím o radu zkušené mzdové účetní.
V roce 2010 jsem na rodičovské dovolené. Jelikož jsem znovu těhotná, nastoupím pravděpodobně 25.9.2010 znovu na mateřskou, ta by měla trvat do 9.4.2011 (pokud jsem dobře počítala :-).
Na kolik dovolené mám nárok? V zaměstnání máme 25 dní/rok. Kolik dovolené připadne na rok 2010 a kolik na rok 2011? A kdy si mám požádat o čerpání této dovolené? Nevím jak to je, když budu mít část dovolené z roku 2010 a část z roku 2011. Nerada bych, aby mi to propadlo.
Předem moc děkuji za rady.