Dobrý den,
sepíšete smlouvu o sdružení (existují volné vzory ke stažení, ale vždy je lepší se obrátit na právníka). Domluvíte se na společném názvu, může se jednat i o jméno některého z Vás.
Více např.: Ve sdružení podnikají živnostníci společně, daní ale sami nebo Nový zákon přináší změny ve sdružení živnostníků. Čtěte, co se mění
Dotace k zahájení podnikání, respektive k založení nového pracovního místa poskytují úřady práce. Popisujete ale dvě různé věci, a to dotace zaměstnavateli vznikem nového pracovního místa a vytvoření pracovního místa vznikem samostatné OSVČ. Podmínky dotací pro nové OSVČ se u jednotlivých úřadů liší, a to i například podle potřebnosti určitých pracovních pozic v oblasti. Nejvíce informací skutečně získáte na příslušném ÚP.
PS: Dotace mají ÚP k dispozici začátkem roku, lze předpokládat, že jsou již finance vyčerpány.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 9. 2011 19:54
Dobrý den, měl bych pár dotazů ohledně založení úklidové firmy. V první řadě by mě zajímalo jestli je způsob jak pojmenovat firmu, když nejsem s.r.o ani a.s. ale pouze živnostník, který se zabývá úklidem a mám přítelkyni, která semnou bude podnikat na vlastní živnostenský list, budeme tedy sdružení živnostníků. Jak bychom tedy jako firma měli vystupovat?
Další dotaz se týka toho, že má přítelkyně ukončila pracovní poměr ve firmě kde dělala a řádně se nahlásila na pracovním úřadě, slyšel jsem o možnosti využít rekvalifikace, kterou by pracovní úřad mohl zafinancovat v rámci vzdělání a vyhledání vhodného pracovního místa pro uchazeče, na pracovním úřadě jsme se na toto informovali a bylo nám řečeno, že toto nelze jelikož pracovní úřad na toto nemá peníze a je schopen poskytnout tuto možnost až když je osoba někde zaměstnána. Také jsem slyšel o možnosti využít od pracovního úřadu tzv. dotaci do začátku podnikání, je toto fáma nebo opravdu něco takového existuje? Pokud ano, jak docílit všech těchto "zvýhodnění"?