Re: Odpis auta po skončení leasingu?
Ráda bych upozornila, že pokud chci, aby mé výdaje/náklady/ za leasing v letech, kdy tento trval, musím po skončení leasingu za pořizovací cenu tedy 1 tis. Kč zařadit do majetku tedy na účet 022 v případě, že vedu účetnictví, a na kartu majetku, v případě že vedu DE tak do kolonky majetku a tento již dále neodepisuji. Zůstane v hodnotě 1 tis. Kč až dojde k vyřazeni.
Já jsem se už vzbudil (ne moc) ale hlavně bude záležet na tom,
co zde není uvedeno: leasingovka mi vystaví fakturu na to auto,
= v hodnotě? Pokud do 40 t tak příno do výdajů/nákladů a zařadit do evidence DHIM. Neobo to je nějak složitější? Hezký den
Také jsme měli několi aut na leasing a odepisovali 2 roky, podle daň.poradce - to v PÚ. Nyní mám v DE zařazení po skončení leasingu a 100 dím přímo do nákladů. Myslím,že by nám měla Věra doložit §,kde je uvedeno,že nelze tyto částky odepsat
Co to zkusit obráceně: odepisuje se dle § 26/2/a od 40 t+
tam lze (resp. nutno) a pod 40t nelze, pokud splňují podmínky
==NEmají provozně-technické funkce delší než jeden rok,==
OA (i ty nakoupené po leasingu za 100,-) mají provozně-technické funkce delší než jeden rok (většinou), tak odepisovat dle 2 skup?
.
Tady se všichni dohadujete jaksi podivně,ale důležité je přece to, že odepisování jakéhokoliv majetku může nastat až po tom, co je majetkem firmy-tedy v případě auta po zapsání do TP-které není dříve než po splacení všech lesing.splátek (při fin.lesingu)!!!!
H.
== majetkem firmy-tedy v případě>auta po zapsání do TP==
Ha, ha a já si doteď myslel, že majitelem se stávám
dnem uvedeným ve smlouvě (kupní) což dokladuji
zaplacením v hotovosti nebo převzetím faktury.
Údaj v TP je pouze evidenční záležitost,
která nemá vliv ani např. na siln. daň, nákupy PHM a pod.
Majetek (HIM) začínám odepisovat dnem nabytí = většinou koupí.
Pokud jsem 31.12.2009 (čtvrtek) koupil OA a záznam v TP byl proveden 4.1.2010, tak odepisuji již v 12/2009.
U OA je ještě lahůdka se zákonným (i havarijním) pojištěním v případě jak přímého nákupu tak i při leasingu.
Nebo že by to bylo jinak?
Pořízení hm-tedy koupě a zaplacení auta-se zúčtuje na 042 (=pořízení!!), ale vložení majetku do firmy-tedy do podnikání-na účet 022 (až po zapsání do TP!!!-tak nám to řekl dan.poradce)...beru to samozřejmě v účetnictví, tedy dříve podvojném, firma.
H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2010 16:58
Dobrý den, může mi někdo poradit, pokud končí leasing na auto a leasingovka mi vystaví fakturu na to auto, odepisovat to auto mohu od kdy? Od roku kdy mi došla faktura nebo od roku, kdy jsme byli zapsáno do technického průkazu jako majitelé, je to totiž přelom roku. Děkuji moc.