Re: Měla jsem platit min. ZP?
Reaguji, protože s emi to před 2 roky také stalo, přesně jak píšete, hned prvního po ukončení PP jsem onemocněla a byla celý měsíc nemocná z ochranné lhůty. Také poslali doměrek na minimální ZP s tím, že když jako OSVČ neplatíte dobrovolně nemocenské, nemohou Vás uznat jako osobu, za kterou platí ZP stát. To že máte nemoc z ochrané lhůty ze zaměstnáná není v zákoně nikde řešeno.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 6. 2010 11:50
Dobrý den, mohli byste mně poradit? O droku 1992 jsem OSVČ a po celou dobu jsem byla v HPP. 31. 8. 2009 jsem dostala výpověď a hned od 1. 9. 2009 do 30. 12. 2009 v ochranné lhůtě z HPP v neschopnosti. Od 31. 12. 2009 v předčasném důchodu.
Překvapilo mě, že za ty 4 měsíce mně zdravotní pojišťovna vyměřila minimální zálohy na ZP. Doložila jsem pojišťovně potvrzení od zaměstnavatele o nemoci a přesto přišla ve "vyúčtování " poviinost doplatit dlužné zálohy a ještě penále.
Je to vpořádku? Existuje ještě ochranná lhůta, a proč jsem neměla povinnost jako OSVČ platit sociální, ale zdravotní ano?
Děkuji mockrát za odpověď.
Helena.