Re: zamestnankyne na materske-prac.misto
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Z toho plyne, že by zaměstnankyně měla zažádat o RD, v žádosti by měla udat konkrétní datum do kdy. Po celou tuto dobu ji máte v evidenci. Potom by měla být u vás zaměstnána a nebo jí dáte výpověď pro nadbytečnost i s odstupným.
Nerozumím.
Př. 1. dítě nar. 20.4.2007, nejdříve PPM a potom RD do 19.4.2010. Pokud v tomto období porodí další dítě např. 21.3.2010 tak zase PPM a potom do 20.3.2013 RD. Samozřejmě pokud splňuje všechny podmínky a zažádá si o RD do tří let věku dítěte. Pak by se vám měla ozvat co bude dál, vím, že to tak občas nebývá a horko těžko takovou zaměstnankyni dohonit a vyřešit s ní ukončení PP.
ale mnoho žen se mylně domnívá, že když si určí pobírání rodič. př. do 4 let dítěte, tak automaticky může být do 4 let s dítětem doma
a pak se diví, že jí zam-tel ukončí PP třeba i podle § 55, protože ona může být s dítětem na rodič. dovolené max. do 3 let
1. PD po 3. naroz. dítěte (ve Vašem případě - nejmladšího dítěte) se musí vrátit do práce
pokud se nevrátí, tak by měla dát výpověď nebo se dohodnout na uk. PP (bez odstupného)
může také zam-tele požádat o čerpání neplac. volna, ale toto volno není povinen zam-tel povolit čerpat (to záleží jen na jeho dobré vůli, zda povolí nebo nepovolí čerpat)
>>>Př. 1. dítě nar. 20.4.2007, nejdříve PPM a potom RD
>>>do
>>>19.4.2010. Pokud v tomto období porodí další dítě
>>>např. 21.3.2010 tak zase PPM a potom do 20.3.2013 RD.
>>>Samozřejmě pokud splňuje všechny podmínky a zažádá si
>>>o RD
>>>do tří let věku dítěte. Pak by se vám měla ozvat co
>>>bude dál, vím, že to tak občas nebývá a horko těžko
>>>takovou zaměstnankyni dohonit a vyřešit s ní ukončení
>>>PP.
>>
>>ale mnoho žen se mylně domnívá, že když si určí
>>pobírání rodič. př. do 4 let dítěte, tak automaticky
>>může
>>být do 4 let s dítětem doma
>>a pak se diví, že jí zam-tel ukončí PP třeba i podle
>>§
>>55, protože ona může být s dítětem na rodič. dovolené
>>max. do 3 let
>>1. PD po 3. naroz. dítěte (ve Vašem případě -
>>nejmladšího dítěte) se musí vrátit do práce
>>pokud se nevrátí, tak by měla dát výpověď nebo se
>>dohodnout na uk. PP (bez odstupného)
>>může také zam-tele požádat o čerpání neplac. volna,
>>ale toto volno není povinen zam-tel povolit čerpat
>>(to
>>záleží jen na jeho dobré vůli, zda povolí nebo
>>nepovolí
>>čerpat)
>
>sem se v tom ztratila ..prosím ... jak dlouho je
>zaměstnavatel povinen mi držet místo, když při 1 dítěti mi
>RD končí 2011, ale v září 2010 se mi narodí dítě druhé. čerpat budu znovu 3letou RD
>>
>>sem se v tom ztratila ..prosím ... jak dlouho je
>>zaměstnavatel povinen mi držet místo, když při 1
>>dítěti mi
>>RD končí 2011,
čerpala jste dovolenou po této 1. MD? Pokud ne, tak Vám pravděpodobně propadne - záleží, do kdy jste požádala zam-tele o čerp. rodič. dovolené. Pokud jste nepožádala o čerp. RD, má se za to, že ji čerpáte do 3 let dítěte. Ale píšete, že jste těhotná, takže půjdete na novou MD.
ale v září 2010 se mi narodí dítě
>>druhé. čerpat budu znovu 3letou RD
6-8týdnů před porodem předáte zam-teli Žádost o PPM (on vyplní k tomu tiskopis a předá na OSSZ). Pokud by Vám vyšel DVZ nižší než jste měla při předchozí PPM, dostávala byste tu vyšší dávku.
Hlavně si přečtěte (ve vlastním zájmu) Zákoník práce nebo zdejší dotazy (je jich tu nepřeberné množství ohledně čerpání dovolené po MD) a zažádejte si u zam-tele o čerp. D ihned po MD. V té době, co budete čerpat dovol. u zam-tele si můžete požádat o rodič. př. /budete mít nějakou dobu 2 příjmy/ a poté zažádáte o čerp. RD u zam-tele. Jeho délku si můžete zvolit, ale max. do 3 let dítěte (týká se to toho nejml. dítěte).
snad je to trochu srozumitelné
děkuji, po prvním dítěti jsem čerpala dovolenou po MD.
Znamená to, že i po druhém dítěti, respektive po PPM, mi vznikne nárok na dovolenou??
Jestli tomu dobře rozumím tak ANO a zaměstnavatel je povinen mi držet pracovní místo až do 3 let věku druhého dítěte t.j.2013
tzn., že celkem i stím prvním mi drží místo5let..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 6. 2010 13:46
Dobry den,
prosim o informaci,jak dlouho musim drzet misto zamestnankyni,ktera odesla v srpnu roku 2007 na materskou.Vedeme ji jako zamestnankyni na rodicovske dovolene.Prvni dite se ji narodilo v roce 2007,druhe vloni.A jak se to pak resi?Normalne ji musim dat vypoved?Nebo nemusim a muzu ju takto evidovat napriklad jeste 2 roky nez se bude chtit treba vratit do prace?Dekuji za odpoved