Re: doba určitá
Bohužel pokud nejde o vyjímku (např. zástup za někoho na rodičovské dovolené a ani nejde o sezónní práce), tak prodloužení doby určité není možné, i kdyby si to zaměstnanec přál. Můžete to udělat tak, že už teď se dohodnete na ukončení nějakým dnem. Ale jestli bude pak potřebovat skončit dřív, tak byste se stejně museli dohodnout znovu.
Na školení 20.5., pořádaného firmou Anag, kde školil JUDr. Šubrt, řekl, že tohle není pravda, pokud si zaměstnanec výslovně požádá o další sjednání doby určité, klidně mu může zaměstnavatel vyhovět. Divili jsme se všichni, protestovali, ale pan doktor vysvětloval, že není žádný důvod zaměstnanci nevyhovět. Zaměstnavatel sám nesmí prodloužit ani uzavřít smlouvu na dobu určitou, pokud byla 2 letá doba vyčerpána, ale nic mu nebrání vyhovět přání zaměstnance, protože ta ochrana 2 let a dost je kvůli zaměstnanci , aby nebyl v nejistotě, ale pokud to opravdu chce zaměstnanec , není důvod mu nevyhovět.
Asi bych si od něj nechala napsat žádost i s důvodem, pro který to takto požaduje a možná podepsat i případné svědky, že to byl jeho požadavek.
Přiznám se, že bych taky měla obavy, ale je pravda, že zákoník práce nezakazuje vyhovět přání zaměstnance.
můj názor:
nejde o žádné vyhovění přání zaměstnance, ale ZP hovoří jasně-§ 39/2:
Trvání prac.poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem... atd.
kde je co, že zaměstnavatel nesmí,nebo může, nebo lze vyhovět? PP nesmí být sjednán mezi týmiž účastníky, a to je rozdíl.Týká se to obou a jakékoliv přání zaměstnance není směrodatné, pokud si přeje uzavřít takto PP nebo prodloužit, a pokud zaměstnavatel vyhoví, jde o porušení ust.§ 39/2 ZP.Info ze školení jsou názorem jednotlivce, ne ofic.výkladem ust. ZP.
Tak jsem ještě doproštudoval další ust. a výklad ZP a musím omluvně konstatovat, že jsem si to vykládal nejspíš špatně a protože bych nerad mátl tazatele i ostatní, tak nyní jsem došel k tomuto:
§ 363/1 ZP uvádí ust.ZP, kterými se zapracovávají předpisy Evr.společenství, mezi nimi je i § 39/2-6 našeho ZP. Odchýlení od těchto ustanovení je možné jen ,pokud jde o odchýlení ve prospěch zaměstnance a pouze on má právo se rozhodnout, jestli odchýlení od zákona považuje pro sebe za prospěšné. Z toho vyvozuji závěr, že pokud požádá zam-tele prokazatelně-písemně-o další prodloužení doby určité, jde o odchýlení od ust.ZP ve prospěch zaměstnance, o kterém sám takto rozhodl a je to možné.
Jo Pájo, teď jste to trefil na hlavičku, já si nemohla vzpomnět, čím to odůvodnil, věděla jsem, že něco ´kolem toho Evropského společenství a odchýlení se ve prospěch zaměstnance, ale nechtěla jsem to poplést, tak jsem to nezmiňovala. Ale toto je přesně ono, co JUDr. Šubrt zmiňoval. Díky moc
To jsou věci, zas jsem o něco chytřejší. Teď jen aby tomu tak skutečně bylo a zdůvodnění přijala i případná kontrola. Nebo aby se nestalo, že si sice zaměstnanec o to sám požádá, zaměstnavatel mu vyhoví, bude přesvědčený, že platí doba určitá a pak si to zaměstnanec rozmyslí s tím, že to vlastně není platné a že má tím pádem dobu neurčitou, půjde to k soudu a soud rozhodne v jeho prospěch.
K tomu by byla vždy jako listinný důkaz důležitá písemná žádost zaměstnance, kterou by zam-tel prokázal, že na jeho pís.žádost se v souladu s přísl.§ ZP odchýlil od úpravy atd. Pochopitelně že i PS uzavřená nebo prodloužená o tu požadovanou dobu.
Jen pro doplnění:
§ 363 odst. 2 naopak přesně vyjmenovává ust.ZP, od kterých se účastníci odchýlit NEMOHOU,taky důležité.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 6. 2010 12:34
Jak postupovat v případě, že končí 2 roky sml. a zaměstnanec nechce pracovní poměr na dobu neurčitou. Argumentuje s tím, že tak do roka potřebuje končit a nepomohla by mu ani 2 měs. výpověď. Chce mít svoji jistotu. Dá se to nějak právně podložit, kdyby se mu prac. poměr prodloužil na 1 rok ? Děkuji