Dobrý den,
činnost účetních poradců, vedení účetnictví nebo daňové evidence je živnost vázaná. Musíte splnit požadované předpoklady. Těmi jsou:
a) vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo
b) vyšší odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru, nebo
c) střední vzdělání s maturitní zkouškou a 5 let praxe v oboru, nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 5 let praxe v oboru.
Jestliže tedy máte pouze střední vzdělání s maturitou (zákon o druhu studijního oboru nehovoří) potřebujete 5 let praxe v oboru. Tu doložíte např. potvrzením zaměstnavatele o délce praxe a vykonávané pracovní pozici.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2011 14:18
Dobrý den, můžete mi laicky vysvětlit, co znamena VOŠ/SŠ vzdělání + 5 let praxe, resp. zda uvedené vzdělání musí být v oboru účetnictví (gymnázium nestačí..??) a zda mi k praxi stačí potvrzení od zaměstnavatele že jsem pro něho tuto činnost vykonávala ?