Re: obchodní zástupce
Pomůže Vám při rozhodování
NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 567/2006 Sb.
máte správný pocit, zaručená mzda je min.mzda stanovená pro urč.skupinu prací, pod kterou by neměl zam-tel jít, tzn. že dle skupiny prací zařadí obch.zástupce do jedné z nich, sjedná nebo stanoví MV zaručenou mzdu a tu musí zam-nec dostat, pokud nechce zam-tel zavdávat důvod ke stížnostem a pod. POkud mu dá nějaké provize,odměny, premie nebo os.hodnocení, o kterém rozhoduje zam-tel dle své volné úvahy, tak to záleží jen na něm.
Pájo, nevím, jestli Vás dobře chápu. Je moje odpověď správná, že zaručená mzda může být splněna i tím, že se skládá zčásti ze základu a zčásti z pohyblivé složky? Např. když zaručená mzda má být 12000 Kč, tak ve výměru může být základ 10 tis. a k tomu musí dostat nejméně 2000 odměnu. To snad jde, ne? Mám totiž dojem, že H. si myslí, že zaručenou mzdu musí mít určenou jako základní. A k tomu případné pohyblivé složky.
Zaručená mzda je garantovaný počet korunek, které podle PS,KS, vn.předpisu nebo MV musí zam-nec za svou práci dostat. jestli se napíše, že X bude ZM a Y pohyblivá složka, kterou musí dostat, tak to není pohyblivá, ale garantovaná složka, protože mu jí zam-tel musí vyplatit. Proto je to logicky podle mne nesmysl psát pohyblivá složka, když jde o garantovanou. Jasnější je X ZM(10.000.-), což splní zaručenou mzdu pro přísl.skupinu prací a k tomu pohyblivá složka - dle kvality, výsledků a hodnocení nadřízeného v rozsahu 0 až např. 5.000.-Kč.
Nejdůležitější stejně je skutečnost, že tu zaručenou mzdu za měsíc/hodiny dostane, čímž se splní zák.povinnost zam-tele.
Ano, to je jasné, že je to garantovaný počet Kč, takže je jedno, když má výplatním lístku 10000 základ + 2000 odměnu nebo 12000 základ. Ale i já tady mám případy, že firmy dávají ve výměru základ nižší než je zaručená a dorovnává se to tou odměnou. nevím proč to tak trochu nesmyslně dělají, ale závada to tedy prostě není.
pokud dodrží ve výplatě korunek hranici min. mzdy pro přísl.skupinu prací, tak je to v podstatě jen admin.trochuzmatek, podle mne naprosto zbytečný, ale zam-ce to může poškodit, protože zam-tel(některý) mu řekne, dostaneš základ(nižší než ZM), a premie ti zkrátím, proto jsi blebleble a nakonec zam-nec tu zaručenou mzdu nedostane v zánkonné výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
7. 6. 2010 12:01
Dobrý den, může mít obchodní zástupce v mzdovém listě základní mzdu 10 tis. hrubého? Kde prosím najdu přesně nařízení o zaručené mzdě? mám asi nějaké staré vydání Děkuji