Re: Daň z nemovitosti
Do doby zápisu do Katastru je majitelem stále prodávající.
Daň z nemovitosti se platí dle skutečného stavu v KÚ k 1.1. daného roku, to znamená, že by ji měl stále zaplatit původní vlastník. Pokud měl již podané přiznání k dani z nemovitosti v minulosti, a nenastaly žádné změny v majetku, nové přiznání se nepodává.
Dílčí přiznání se podává pouze tehdy, pokud nastala vzhledem k původnímu přiznání nějaká změna, např. majitel prodal nebo přikoupil nemovitost.
Re: Daň z nemovitosti - POMOC:-)
Děkuji za odpověď. Včera jsem pátrala a našla jsem:Co když mám návrh na vklad podaný na katastru nemovitostí a zápis změny vlastnictví nebyl do 31. 12. 2009 proveden.
V případě, kdy k 1. 1. následujícího roku nastane změna, ale není o ní dosud rozhodnuto, se přiznání k dani z nemovitostí podává do konce třetího měsíce po měsíci, v němž byl vklad vlastnického práva zapsán do katastru nemovitostí nebo v němž nabylo právní moci rozhodnutí o skončení dědického
Tak teď nevím, kde je pravda
To jste našla správně. Pro vás se posouvá pouze datum podání daňového přiznání, jinak jste poplatníkem daně z nemovitostí za r.2010. Celé znění vašeho textu najdete v §13a odst.9 zák. o dani z nem. včetně důležité doušky: "Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu."
Protože jsem to nikdy nedělala, tak jsem psala, že nerozumím §13a odst. 9. Je to otázka ke zkoušce a já si nevím rady, protože z odpovědí jsem tomu neporozuměla. Takže prodám dům 15.12. , dám návrh na vklad. Na KÚ mají hodně práce a já nemám k 1.1. zavkladováno. KDO PLATÍ DAŇ ZA ROK 2010. Prodávající nebo kupující. A jaké se podává přiznání? 31.1. nebo někdy v průběhu?
§13a odst.9 to snad říká polopatě, ne? Daňové přiznání dává kupující do 3 měsíců po měsíci, kdy byl zapsán vklad (takže do konce května, když KÚ zapsal v únoru) a bude to daňové přiznání na r.2010 ("Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu.")
Proč daňové přiznání k té nemovitosti podává kupující, když je daň zaplacena prodávající, popř. vlastníkem podáno přiznání k 1.1.
Všimla jsem si, že je tady plno odborníků, kteří mají snahu poradit, když vědí a jsou si jisti. Pak jsou zde i tací, kteří si léčí vlastní sebevědomí na neznalosti ostatních...Daňové právo není mým oborem, ale při advokátních zkouškách se na to ptají. Nikdy jsem to nedělala, a proto jsem žádala pomoc..Moc Vám děkuji za Vaše polopatické vysvětlení, které jsem vůbec nepochopila, ale nevadí, přesto ještě jednou dík...
Co je k nepochopení ve vysvětlujícím příspěvku už tak jasného §13a/9, dokonce s uvedením příkladu převodu nem.? Proč by měl daň na příští rok platit prodávající, když k převodu došlo v prosinci? Pokud vám nejsou jasné právní účinky vkladu, tak mrkněte do zák. 265/1992 Sb., §2 odst.3. Zdá se mi, že uměle vytváříte problémy, kde vůbec nejsou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
7. 6. 2010 20:14
Poraďte mi, prosím, v 12/09 prodána nemovitost, dán návrh na vklad. KÚ nezavkladoval k 1.1. Kdo je vlastníkem? Kdo podává DP a platí daň v r. 2010. Vůbec nerozumím §13a/9 daně z nem. A také mi není jasné, jak se podává dílčí přiznání. Oznámíte na FÚ hned, nebo až máte výpis z KÚ?
Neděste se, prosím, nejsem účetní, jen to po nás chtějí u zkoušky. Nemáte prosím, nějaký odkaz, kde bych se v tom mohla zorientovat?
Všem moc děkuji..