Re: ZČ a daňové přiznání PROSÍM
Dobrý den moc děkuji, no paní účetní toho má hodně je nás spousta zaměstnanců a kdo si nezažádá sám tomu neřekne a já jsem to vůbec nevěděla, nerozuměla tomu až mi to známá vysvětlila tak jsem se po tom začala ptát. Bylo mi řečeno, že již nelze, ale že můžu podat daňové přiznání sama, ale nevěděla jsem jestli jde i za rok 2008 a 2009, za rok 2010 již bude provádět zaměstnavatel, daňové prohlášení mám již podepsáno a uplatňuji slevy na daň každý měsíc. Děkuji moc a přeji krásný den E
Také přístup mzdové účetní....
>>>Dobrý den, moc prosím o pomoc. Při nástupu do
>>>zaměstnání jsem nepodepsala daňové prohlášení a
>>>platila
>>>zbytečně daně. V účtárně my vytiskly potvrzení o
>>>zdanitelných příjmech za rok 2008 a 2009 (za 2010 již
>>>prohlášení
>>>podepsáno) s tím, že si mám podat daňové přiznání a
>>>FÚ
>>>mi daň vrátí. Je to pravda, můžu žádat i zpětně za
>>>rok
>>>2008 a 2009?? To bude dodatečné daňové přiznání nebo
>>>řádné. Prosím moc o radu moc tomu nerozumím. Děkuji
>>>EvaZ
>>
>>ano,podejte DP za rok 2008 a 2009 a bude řádné danové
>>přiznání za předpokladu,že jste za rok 2008 a 2009
>>nepodávala danove priznání
>>
>>vy jste nežádala o provedení ročního zúčtování za rok
>>2008 do 15.2.2009 a za rok 2009 do 15.2.2010??
>
>Dobrý den moc děkuji, no paní účetní toho má hodně je
>nás spousta zaměstnanců a kdo si nezažádá sám tomu
>neřekne a já jsem to vůbec nevěděla, nerozuměla tomu až
>mi to známá vysvětlila tak jsem se po tom začala ptát.
>Bylo mi řečeno, že již nelze, ale že můžu podat daňové
>přiznání sama, ale nevěděla jsem jestli jde i za rok
>2008 a 2009, za rok 2010 již bude provádět
>zaměstnavatel, daňové prohlášení mám již podepsáno a uplatňuji
>slevy na daň každý měsíc. Děkuji moc a přeji krásný den E
Re: Také přístup mzdové účetní....
Dobrý den děkuji za názory, tak teď mi to kamarádka spočítala a budou mi vracet přes 30.tisíc za ty dva roky, to kdybych se jako neptala to by zůstalo státu??? To mě teda teďka pěkně naštvala, paní mzdová účetní, vím, že toho má hodně, ale toto no toto. Eva
Re: Také přístup mzdové účetní....
Jen bych trochu ukrotila paní EvuZ v tom, že by ji paní účetní pěkně naštvala. Na ni se nemáte co naštvávat, není její povinností hlídat Vaše daně a každého upozorňovat na daňovou optimalizaci, zvlášť když sama má práce nad hlavu. Tento daňový systém už tady běží od první poloviny 90. let a každý má možnost si o tom něco zjistit.
Re: To byla jen vaše chyba
Ale to vás paní účetní neměla co naštvat, její povinností NENÍ nikoho upozorňovat na to, co má dělat . To je vaše věc. Vždy je dobrou vůlí účetní, pokud na toto upozorní nebo se zeptá. Takže neházejte vlastní neschopnost a neznalost na účetní, která tohle to nemá v pracovní náplni, tudíž za to není placená. Takdy asi neděláte dnes a denně (protože píšete že má hodně zaměstnanců, čili by to musela dělat u každého, nikoli ojediněle) něco zadarmo. Kdybyste se jí zeptala, že v minulých zaměstnáních jste podepisovala nějaký růžový papír, tak by vám ho taky asi dala.
a co takhle dámy se trochu zkusit vžít do pozice zaměstnance, který panu podnikateli svou každodenní prací vydělává kačky, o našem státním byrokratickém systému např. ve mzdovém účetnictví, není ani Ň, jen musí chodit do práce, starat se ,aby uživil rodinu a zaplatil nájem
a chudinka přepracovaná mzdová účetní se nemůže zmínit nebo upozornit na to, že ten zaměstrnanec může mít trošku korunek navíc za svou práci?!? Nebuďte tak zase až moc stavovsky nad ostatními zaměstnanci, každý si svou prací musí vydělat na chléb svůj vezdejší.
To ale není o stavovské cti, ale jenom o povaze člověka. Někdo je prostě takový, že ho nic kromě sebe nezajímá a myslí si, že se každý má starat sám o sebe a někdo je zase jiný a pokud může a zná, tak poradí a pomůže. Ono by někdy stačilo, aby účetní po mistrech nebo jiných nadřízených zaměstnanců poslala vzkaz, Nikdo určitě nechce, aby účetní lítala po pracovištích a odchytávala jednotlivé zaměstnance. Všechno je v lidech.
Ano, je to v lidech, já to např. řeším se zaměstnanci ihned při přijetí. Takže takovéto případy nemám. Ale taky už mě pár lidí vytočilo, protože si myslí, že tohle všechno je moje POVINNOST a když náhodou na něco zapomenu, co nemám v náplni práce, ale běžně to dělám, protože si ušetřím následné dohledávání a s tím spojenou další práci navíc, reagují přesně jako paní Eva - ta účetní mě ale naštvala. Ale i účetní jsou jen lidé ....
Tak tak. Pokud mám možnost, taky řeším už při nástupu zaměstnance, všechno mu vysvětlím i bez jeho ptaní. Ale Pájo představte si provoz, kde jsou lidi na různých pracovištích, montážích apod., k Vám jako k účetní se dostanou vstupní doklady, bez prohlášení, Vy voláte, mailujete, vedoucí napíše, že prohlášení má (nebo ještě nemá, ale bude mít), že ho dodá, Vy dáte slevu (děti nedáte, protože o nich nemáte páru). Prohlášení stále není, urgujete, pak zaměstnanec skončí, prohlášení nemáte a pak to řešte. Příště prostě kdo nedodá, slevu nemá. Nepožádá si o zúčtování, nemá ho. Potvrzení o zdanit. příjmech se taky vystavuje na požádání a účetní nemá povinnost (ani čas) vyhledávat lidi, kteří měli daňové zálohy a neměli podepsané prohlášení, že musí podat přiznání. Na začátku roku blázinec, přiznání, zúčtování, odesílání různých výkazů a statistik... Ta účetní taky chodí do práce, stará se, aby uživila rodinu, dělá svoji práci a ještě si má nechat nadávat, že se nestará daňovou optimalizaci zaměstnanců?
Já nemám nic proti účetním, ale tento problém jsme ve firmě,kde jsem působil, vyřešili s cílem udržet si zaměstnance(služby) v době,kdy byl lidí nedostatek jednoduše, veškeré takového tzv. dobrovolné činnosti,které nejsou povinnností- jsme dali přímo za úkol personálnímu a účetnímu oddělení, s návazností na org. systém odpovědných pracovníků za jednotlivá pracoviště na objektech obchodních partnerů, samozřejmě se stanovením osob.ohodnocení za kvalitu a včasnost zajištění a naopak se sankcí za nezajištění a po roce,dvou, když se to vžilo, se to stalo součástí pracovní náplně příslušných pracovníků a pouze výjimky=jednotlivci, se dostali do popisované situace. A remcání-to není moje povinnost, nemám to v náplni práce apod.- rozumný zaměstnavatel, který si alespoň trochu váží lidí, kteří na něho makají,zarazí velmi rychle a jednoduše. Je pravda, že naopak některý pan podnikatel si myslí, že když má jednu účetní na 1000 lidí, že to stačí, že ještě bude dělat personalistiku a další věci atd. Prostě všude je to jinak a problémy se musí řešit, někdy stačí ochota, slušnost, snaha strkat věci dopředu a někdy musí přijít ta opačná- buď anebo si najdu někoho ochotnějšího a znalejšího.
Už jsme se snad na toto téma vykecali dost, tak hurá do roboty.
Vážení moc se omlouvám, vůbec jsem netušila, že moje poznámka o paní účetní vyvolá takové dohady, to jsem opravdu nechtěla. Bohužel neznalost zákona neomlouva, ale kdybychom měli všichni vědět všechno, tak nám asi praskne hlava. Uznávám je to moje chyba a taky to řeším, ale kamarádka co mi pomáhá a je účetní dává podepsat daňové prohlášení každému nastupujícíímu zaměstnanci s podpisem smlouvy. Tak jsem si myslela, že naše paní účetní pozapoměla. Tak už se na mne nezlobte. Přeji všem krásný den Eva
Nikdo se na vás nezlobí, tohle jsou běžné přestřelky, které jsou tu na denním pořádku. Já zaměstnancům prohlášení dokonce sama napíšu na stroji (doma, protože v práci psací stroj nemám). Ono to často bývá rychlejší, než jim vysvětlit, co a proč po nich chci. Kdyby mi jich nastupovalo 20 do měsíce, tak si to taky asi rozmyslím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 6. 2010 0:06
Dobrý den, moc prosím o pomoc. Při nástupu do zaměstnání jsem nepodepsala daňové prohlášení a platila zbytečně daně. V účtárně my vytiskly potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2008 a 2009 (za 2010 již prohlášení podepsáno) s tím, že si mám podat daňové přiznání a FÚ mi daň vrátí. Je to pravda, můžu žádat i zpětně za rok 2008 a 2009?? To bude dodatečné daňové přiznání nebo řádné. Prosím moc o radu moc tomu nerozumím. Děkuji EvaZ