Re: Řádná dovolená ,čerpání po MD
Ano, máte nárok na celoroční výměru za rok 2010. Teď jen záleží na tom, jestli jste ještě na MD nebo už na rodičovské. Jestli Vám má teprve MD končit a Vy požádáte (raději písemně) zaměstnavatele o čerpání (ne proplacení, ale čerpání) řádné dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na MD, tak můžete vyčerpat celou roční výměru. A pak teprve bude následovat žádost o rodičovskou dovolenou tak, aby navazovala na řádnou dovolenou. Jestli už ale jste na rodičovské, zaměstnavatel nemusí čerpání řádné dovolené umožnit. Bude Vám schována na dobu po rodičovské, ale bude už pokrácená.
Re: Řádná dovolená ,čerpání po MD
Ano, mateřská dovolená se posuzuje jako výkon práce.Podejte si zaměstnavateli žádost o čerpání dovolené tak, aby vám čerpání navazovalo na konec mateřské.
zákoník práce § 216
odst. 3) Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
Čerpání dovolené § 217
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
Krácení dovolené § 223
odst. 1) Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Re: díky moc
>>Dobrý den ,
>>mám dotaz , od prosince 2009 jsem na MD(druhé děcko)
>>,předtím byla na RD s prvním děckem ;všude čtu ,že MD
>>se považuje za odpracovanou dobu,mám tedy nárok na
>>čerpání dovolené za rok 2010.Můj zaměstnanvatel mi
>>tvrdí
>>,že nemám nárok.
>>děkuji Vám za rady
>
>Ano, mateřská dovolená se posuzuje jako výkon
>práce.Podejte si zaměstnavateli žádost o čerpání dovolené tak,
>aby vám čerpání navazovalo na konec mateřské.
>zákoník práce § 216
>odst. 3) Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po
>kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby,
>po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou
>dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v
>důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého
>při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s
>ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
>Čerpání dovolené § 217
>(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o
>poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na
>skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o
>poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně
>na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je
>zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je
>zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
>Krácení dovolené § 223
>odst. 1) Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu
>následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2010 13:15
Dobrý den ,
mám dotaz , od prosince 2009 jsem na MD(druhé děcko) ,předtím byla na RD s prvním děckem ;všude čtu ,že MD se považuje za odpracovanou dobu,mám tedy nárok na čerpání dovolené za rok 2010.Můj zaměstnanvatel mi tvrdí ,že nemám nárok.
děkuji Vám za rady