Re: opět dań u DPP
Samozřejmě, že to není jeho povinnost ale pokud máte příjem z DPP nad 5000,- a nemáte podepsané to růžové prohlášení tak vám musí srazit daň zálohovou ve výši 15%. Základ daně se v tomto případě zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru. Čapněte výplatní pásku a nechte si to na FÚ překontrolovat, hledejte tam paní co má na starost daň ze závislé činnosti, to je ta správná osoba.
požádejte toho "účetního", dle jakého paragrafu ZDP a opravdu Vám daní 20% sazbou???
Opravdu už nevím , jak poradit, ale pokud máte v ruce dohodu o provedení práce, tak to je pracovněprávní vztah, tedy jste zaměstnancem podle zákoníku práce a musí postupovat i ve zdaňování jako u ostatních zaměstnanců, kteří mají pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti.
Jiné by to bylo, pokud by jste měla uzavřenu např. smlouvu o dílo, to není pracovněprávní vztah a musela by jste si sama podat daňové přiznání, v takovém případě zaměstnavatel nic nedaní.
Na jakou dobu, resp.na kolik hodin tu dohodu máte? je to opravdu DPP? Já vím, už jsem se vás na to ptala, ale lidé si to dost často pletou.
Jen já?? Má to nějaký vliv. Funkce zdr.sestra u soukromého dr. - třeba to má taky nějaký vliv a nenapsala jsem to tady. I dr. mi říkal, že platí všude 20% daň. Volala jsem si na fin. a tam mi řekli to co tady, ale asi v tom teda bude chyba někde na mé straně, jen po dnešním teatrálním výstupu nemám chut dál to řešit.
Na vaší straně rozhodně chyba není, ale pan/í MUDr. ví houby ( je to třeba zase výborný lékař) a účetní je vůl jak anděl, kdoví, co je to zač. Záleží jenom na vás, jak se k tomu postavíte, ale je to hodně peněz.Já bych to tedy nevzdávala, hlavně když je stoprocentní jistota, že máte pravdu.
Myslím, že jste psala, že už tam budete končit, tak si hlavně ohlídejte, aby na potvrzení o zdanitelných příjmech bylo to, co má být. Předem si to nasčítejte z výplatních lístků, aby vám to vystavil správně. Bude to asi pěkný suverén, kdyby to nesedělo, obraťte se písemně na vedení firmy a s ním už neztrácejte čas.
Zvláštní sazba daně je § 36 zákona o daních z příjmů (najdete nahoře na liště) a v tomto § žádná sazba 20% není. Tak ať Vám ukáže na základě jakého § Vám daň 20% sráží. Klidně si ten § vytiskněte a ať Vám to ukáže. ALe já už bych se s ním asi nebavila, vzala výplatní lístek, zašla na FÚ - kontrolní oddělení, daň z příjmu ze závislé činnosti a tam se zeptala, jestli to máte sraženo správně. Garantuji Vám, že se zhrozí,a bude je zajímat, kde Vám to tak srazili, provedou kontrolu a ten pán (neoznačuji ho jako účetního, protože to on určitě není) bude muset vše opravit.
Zvláštní sazba existuje. Pokud nemáte podepsané prohlášení a máte příjem do 5000 měsíčně, pak se zdaňuje zvláštní sazbou. Ale ta je taky 15%. Vemte výplatní pásku, zajděte na FÚ. Kdo ví jak dlouho a kolika lidem to tak mastí. To musí být asi dobrý vůl, ne účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2010 15:07
Tak dneska mi učetní řekl, že nemá povinnost mi cokoli vyyvětlovat a že to daní ze zákona o příjmu - daň se zvláštní sazbou!!!! Tak existuje to?????