Daňový bonus na děti - komplikace?

• (neregistrovaný)

30. 3. 2010 10:26

Dobrý den, může někdo vševědoucí, please? Mám 0 na placení daně za rok 2009 jako OSVČ...vychází mi daňový bonus na dvě dítka...bohužel, jsem dlužna FÚ, ale mám splátkový kalendář a vše funguje na bázi splácení a dohody....vypltí mi tedy FÚ bonus jako přeplatek na dani a nebo má narok si toto ponechat v rámci úhrady dlužné částky? někdo tvrdí, že by tím porušil podstatu splátkového kalendáře a někdo, že si to strhnout mohou....děkuji za reakce :-*

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2010 19:58

bez přezdívky

Dobrý den,

domnívám se, že správce daně bohužel daňový bonus nevyplatí. Usuzuji tak z obecných předpisů v daňovém řádu (zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů), kde je v ustanovení § 64 odst. 4 upraveno, že přeplatek se vrátí, nemá-li současně daňový dlužník nedoplatek na jiné dani. Speciální právní norma, jíž je ustanovení § 35c odst. 11 in fine zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, současně stanoví, že "při výplatě daňového bonusu postupuje správce daně obdobně jako při vrácení přeplatku".

V každém případě doporučuji podat žádost o vyplacení daňového bonusu (můžete využít stranu 4 daňového přiznání), přičemž správce daně bude povinen se s touto žádostí vypořádat.

Hezký večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).