Daň z nemovitosti

• (neregistrovaný)

9. 6. 2010 14:49

Nerozumím §13a odst. 9. Je to otázka ke zkoušce a já si nevím rady, protože z odpovědí jsem tomu neporozuměla. Takže prodám dům 15.12. , dám návrh na vklad. Na KÚ mají hodně práce a já nemám k 1.1. zavkladováno. KDO PLATÍ DAŇ ZA ROK 2010. Prodávající nebo kupující. A jaké se podává přiznání? 31.1. nebo někdy v průběhu a kdo podává nabyvatel nebo prodávající?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 6. 2010 15:00

m. (neregistrovaný)

Re: Daň z nemovitosti
      Podle mého názoru podává přiznání k dani z nemovitostí při změně kupující, ale protože dle stavu k 1. 1. 2010 na rok 2010 nebylo zapsáno na katastru, platí tuto daň (bez přiznání - to se dává jen při změnách) stále ještě prodávající.
      Kupující se stane vlastníkem teprve po zápisu v katastru.

Je to jedna z mála daní, které se platí do 31. 1. dopředu na běžný rok, ostatní jsou většinou pozpátku. Kupující podá přiznání teprve do 31. 1. 2011 na rok 2011, pokud už bude v průběhu roku zápis v katastru nemovitostí, trvá to obvykle tak 1 - 2 měsíce.

O dani z převodu nemovitostí nic nevím. Koukněte se na tyto daně tady stránkách - je to v"zákonech".

• 9. 6. 2010 22:19

Eva B (neregistrovaný)

Myslím,že v tomto případě se podá DP až obdrží kupující zaregistrovanou kupní smlouvu z KN. ato i po 31.1.do 3 měsíců od zápisu.

• 12. 6. 2010 19:35

REDICO s.r.o. (neregistrovaný)

Daň z převodu nemovitosti platí dle zákona prodávající, a to z ceny kupní nebo odhadní, která je vyšší. Kupující je ručitel takové transakce, tedy nezaplatí-li prodávající v dané lhůtě, může příslušnou částku vymáhat FÚ po kupujícím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).