Re: Těhotná zaměstnankyně
Pokud nedělá práci těhotným ženám zakázanou, tak ji může dále vykovát. Např. práce v noci, nezvedá těžká břemena a pod.
Pokud by musela být přeřazena na jinou práci, tak by si od ženského lékaře musela donést tiskopis.
Vyrovnávací příspěvek nyní vyplácí OSSZ, vy pouze poskytuje podklady pro výplatu.
Re: Těhotná zaměstnankyně
V případě, že nemáte ve firmě závodního lékaře, tak si sama připravte dokument (zadal bych do Googlu "žádost o lékařskou prohlídku zaměstnance doc" a ono Vám něco vypadne), zde pak podrobně popiště pracovní pozici - co dělá, kolik času sedí a kolik času stojí a jestli něco zvědá apod. - pokud je se zaměstnankyní řeč, bylo by dobré to sepsat s ní, aby si sama řekla, co jí přijde jako namáhavé a co zvládá dobře. (Pokud to neuděláte, řekne to lékaři po svém stejně.)
A s tímto ji pak vyšlete k jejímu lékaři, který jí potvrdí, že práci může dále vykonávat.
Určitě nesmí nikterak ohrozit svůj stav. Pokud pracuje na noční a požádá, zaměstnavatel je povinen jí vyhovět. Není to ale automatické.
Platí zákaz přesčasu, jak píše kolegyně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 6. 2010 8:34
Dobrý den,
mám tady paní, která je těhotná. Pracuje ve skladu a vychystává objednávky.
Může i nadále konat práci?
Dle ZP §238/3 jsem pochopila, že bych měla mít lékařský posudek od lékaře. Podle mě asi by to měl být závodní lékař, ale vzhledem k tomu, že žádného nemáme ( vím, že to je špatně, ale s tím nic neudělám ), tak můžu mít posudek od jejího lékaře - gynekologa?
Pokud tedy v posudku bude stanoveno, že může pracovat, tak mimo to nesmí pracovat přesčas.
Pokud by bylo stanoveno, že tuto práci nemůže vykonávat, tak bych ji měla převést na jinou práci, se stejným výdělkem. Kdyby byl výdělek nižší, tak se poskytuje vyrovnávací příspěvek.
A kdybych ji neměla vůbec kam převést, co s ní? Bude doma a já ji musím poskytovat náhradu ve výši 100% průměru?
Jsou ještě nějaké povinnosti zaměstnavatele v souvislosti s těhotnou zaměstnankyní?
Děkuji