PROBLÉM Auto úvěr - prosím zkušené

• (neregistrovaný)

10. 6. 2010 11:14

Dobrý den,
    fyz. osoba v r. 2006 pořídila os.auto (záloha v hotovosti + úvěr)
    od r. 2010 vede účetnictví
    převzala jsem firmu v 3/2010

fa. za auto obsahuje položky:
    příplatek za centrál.zamykání
    defend-lock
    koberečky
    automatické svícení
    - jsou uvedené externí doplňky součástí pořizovací ceny?

v tech.průkazu je zapsána spol. poskytující úvěr, mohu zařadit auto do majetku ve výši fakturované prodejní ceny vozu? Faktura je vystavena na podnikatele - fyz.osoba IČ, DIČ uvedeno.

splátky úvěru se skládají z jistiny, úroků a pojištění, které činí každý měsíc z této částky 933,10 Kč - mohu dát pojištění do daňových nákladů?
    O odpisech do r. 2009 nevím nic, z daňového přiznání jsem vyčetla, že nebyly uplatněny, takže bych odepisovala pouze zbývající cca 3 roky - úvěr končí 10/2012.

děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 6. 2010 11:51

H. (neregistrovaný)

Re: PROBLÉM Auto úvěr - prosím zkušené
      A je to úvěr nebo leasing? Pokud v techničáku není zapsán majitel, tak nemůžete dát do majetku. Nálady uplatníte dle splátek a až po převedenení na majetele zařadíte do majetku a už nebudete odepisova. H

• 10. 6. 2010 11:59

ivkablazka (neregistrovaný)

Nevim cele je to divne..smlouva je na osobu nebo na fyzickou osobu podnikatele, prevzala jste firmu vcetne auta, mate to ve smlouve??? Pokud jste prevzala auto, vi o tom spoločnost,k tera ja napsana v technicaku??? Nevim jste dost hazarder, protoze jestli jste tohle zanedbala a budete si vesele platit splatky, tak ke konci muzete zjistit ze na vas nic neprevedou protoze nejste ucastnik smluvniho vztahu...

• 10. 6. 2010 12:52

moni67 (neregistrovaný)

Musím upřesnit - měla jsem na mysli převzetí účetnictví ne vozu.
      Zkusím to ještě více popsat.
      Fa. zní na jméno, IČ a DIČ fyz. osoby podnikající.
      fa. činí 279.548,- (234.914,10 + DPH 19% 44.633,7)
      na částku 279.548,- je úvěrová smlouva - na splátkovém kalendáři společnost poskytující úvěr má uvedeno opravdu termín "úvěr".
      Nemáme orig. velkého TP pouze kopii, je zde uvedeno vlastník - toytoa fin.services a provozovatel - jméno podnikatele. a IČ.
      měs. splátka činí 6042,- kč z toho:
      jistina (součet jistin za 72 měs. představuje poskytnutý úvěr)
      úrok
      pojištění
      Dále řeším, jestli mám chtít doklad o tom, že pojištění, které činí 933,10 kč/měs. odvádějí nějaké pošťovně.
      vidím to jako úvěr, s tím, že se jistí, až bude úvěr splacený, zapíše se do TP podnikatel.
      čekám na zaslání smlouvy - tu jsem bohužel nenašla.
      děkuji

• 10. 6. 2010 13:07

JR (neregistrovaný)

Počkejte až budete mít smlouvu. U těchto úvěr.smluv bývá současně smlouva o zajišťovacím převodu práva. Podle této smlouvy můžete vozidlo užívat a dále pak smlouvu o výpůjčce, abyste mohla auto odepisovat.

• 10. 6. 2010 13:25

moni67 (neregistrovaný)

Děkuji moc, tím jsem měla začít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).