Re: Zrušení PP ve zkušební době
Končí PP dnem kdy to urči zamestnavatel je to ve zkusebni lhute. Zadna lhuta doreceni se nepocita..Proste PP skoncil k 31.5.2010. Kdyby to tak bylo tak by si lidi hrali na chytre a zasilky prebirali az po 14 dnech..Jeste jednou konci 31.5.2010
Pro nabytí účinnosti je třeba zrušení prokazatelně doručit druhé straně. Podle Vašeho výkladu by zaměstnavatel mohl zaměstnance nechat pracovat až do konce zkušební doby a v poslední pracovní den mu předat písemné zrušení s datem o měsíc dříve, takže by mu za poslední měsíc práce už ani nezaplatil.
Já situaci chápu tak, že jestli zaměstnavatel nedoručil zrušení PP ve zkušební lhůtě včas, pokračuje PP dále. Zaměstnankyně může písemně upozornit zaměstnavatele na neplatnost a může se v době do 2 měsíců obrátit na soud.
Můj názor:
zam-tel měl doručit písemné rozhodnutí min.3 dny předem, medodržení písemné formy a této lhůtry nemá sice za následek neplatnost tohoto úprávního úkonu, ale přece nelze rušit PP takto zpětně?! Jestliže 31.5. končila zk.doba, tak má zaměstnavatel smůlu a zaměstnanec, pokud se bude dovolávat neplatnosti, bude mít šanci spor vyhrát.
Já Vám pájo nevím, mně z toho všeho vyplývá, že v tomto případě poměr skončil posledním dnem zkušební doby (v tento den bylo odesláno zrušení, čili včas, a protože bylo převzato až po uplynutí zkušební doby, skončí prac. poměr posledním dnem zkušební doby.
Pro nabytí účinnosti je třeba zrušení prokazatelně
doručit druhé straně. Podle Vašeho výkladu by
zaměstnavatel mohl zaměstnance nechat
pracovat do konce zkušební doby a v poslední
pracovní den mu předat písemné zrušení s
datem o měsíc dříve, takže by mu za poslední
měsíc práce už ani nezaplatil.
Já situaci chápu tak, že jestli zaměstnavatel
nedoručil zrušení PP ve zkušební lhůtě včas,
pokračuje PP dále. Zaměstnankyně zam-tele
může písemně upozornit na neplatnost a může
se v době do 2 měsíců obrátit na soud.
--------------------------------
Zam-tel měl doručit písemné rozhodnutí min. 3 dny
předem, medodržení písemné formy a této lhůtry nemá
sice za následek neplatnost tohoto úprávního úkonu,
ale přece nelze rušit PP takto zpětně?! Jestliže 31. 5.
končila zk.doba, tak má zaměstnavatel smůlu a zaměstnanec,
pokud se bude dovolávat neplatnosti, bude mít šanci
spor vyhrát.
Poklud tomu nevěříte, tak pročtěte např.:
http://www.epravo.cz/top/clanky/zruseni-pracovniho-pomeru-ve-zkusebni-dobe-je-to-opravdu-tak-snadne-57748.html
Článek je sice zajímavý, ale myslím, že by zaměstnankyně v tomto případě přesto měla šanci. PP přece nelze zrušit bez informace druhé straně! Obávám se, že k adekvátnímu posouzení situace nemáme k dispozici dostatek údajů. Co se např. dělo od 1. do 3. června?
Článek je sice zajímavý, ale myslím, že by
zaměstnankyně v tomto případě přesto měla šanci. PP
přece nelze
zrušit bez informace druhé straně! Obávám se, že k
adekvátnímu posouzení situace nemáme k dispozici
dostatek
údajů. Co se např. dělo od 1. do 3. června?
-------
prosímpěkně pročtěte si mou odpověď a je to snad jasné
ne?
--------
Je to jasné jak z článku, tak z Vaší odpovědi. Odpovídala jsem chvilku předtím na jiný dotaz a nějak se mi to propojilo.
Omlouvám se.
Upřesním - PP začal 15.5.2010 a ZD byla sjednána v délce 3 měsíců, takže se nejedná o ukončení před jejím koncem. Ale myslela jsem si to obdobně jako pája, že když zrušovací dopis převezme až 4.6., nemůže PP končit 31.5. Chtěla jsem znát Vaše názory. Díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2010 11:16
Prosím vás, nejsem si jistá, kdy nastává účinnost zrušení PP ve zkušební době. Situace: zaměstnavatel zaslal oznámení poštou s uvedením, že PP ruší k 31.05.2010. Tento dopis byl odeslán 31.05.2010 a zaměstnankyně ho převzala 04.06.2010.
Nekončí PP až dnem doručení? Díky za odpovědi.