Re: HPP + práce na ŽL
Základní a stručné informace pro drobné živnostníky:
http://www.jakpodnikat.cz/
Všechny registrační a oznamovací povinnosti (FÚ, ZP, OSSZ) může vyřídit na živnostenském úřadě. Příslušné kolonky najde na Jednotném registračním formuláři, který bude vyplňovat pro ŽÚ.
Jako zaměstnanec neplatí zálohy na pojistné, což ovšem neznamená, že by nemusel platit pojistné. ZP se platí vždy, pokud jsou z podnikání příjmy, SP až při dosažení hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ (daňový základ 56.901,- Kč/rok, krátí se podle počtu měsíců podnikání). Po skončení roku si sám podá daňové přiznání (pokud bude mít hrubý příjem ze živnosti vyšší než 6 tis. Kč) a vyplní přehledy o příjmech a výdajích pro ZP a OSSZ.
Re: HPP + práce na ŽL
Měsíčně neplatí nic. Jen se nahlási na OSSZ, ZP - jako vedlejší činnost. Na FU se musí přihlásit k dani z příjmu FO ( připadně DPH a silničku).
U zaměstnavatele se také nic nemění, jen mu neudělá vyrovnání daně, ale dá mu "Potvrzení o zdanitelných příjmech". Podnikatel si potom sám vyúčtuje daň. Zdravotní pojištění se platí ze zisku, a sociální pojištění jen pokud měsíční průměr přesáhne určitou hranici. Je to popsáno v pokynech. Pokud tomu OSVČ moc nerozumí, je lepší se s někých domluvit, aby mu přiznání udělal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2010 11:30
Prosím o radu, náš zaměstnanec v HPP si chce vyřídit ŽL a kromě práce u nás ještě podnikat. Může mi prosím někdo poradit, co musí ze své práce na ŽL měsíčně platit? Já si myslím, že nic, ZP a SP je odváděno ze mzdy, jen si pak zpracuje sám daňové přiznání. A jak je to prosím s daní? Je to tak správně? Nebo ne? Díky jsem úplný začátečník.