poraďte neználkovi - prosím
>Jsme s.r.o.,zakoupili jsme osobní auto na úvěr již v
>roce 2008(neuplatněno DPH) a toto auto zaměstnanec
>používá i k soukromým účelům. Máme se zaměstnancem
>sepsanou dohodu o užívání auta.
>Přidaňuji mu každý měsíc 1% z ceny auta vč. DPH.
>PHM dáváme celé do nákladů, uplatňujeme DPH. Na konci
>měsíce vypočtu zaměstnanci spotřebu za soukromé km a
>to takto :
>prům.cena PHM bez DPH X prům.spotřeba v TP X počet
>soukr.km / 100 = cena bez DPH x 20=DPH = uhradí
>zaměstnanec do pokladny.
>Zaúčtuji příjem a odvedu DPH.
>Ale jedná se mi o to, zda mám tímto vše v pořádku.Jak
>je s nákladama, které občas vzniknou na tento
>automobil - jedná se o servisní prohlídku, mytí, voda do
>ostřikovačů. Vše dávám do nákladů a uplatňuji si odpočet
>DPH. Musím z tohoto také odvádět část DPH nebo je to
>vyřešeno tím, že má zaměstnanec přidanění 1% ve mzdě?
>
Re: poraďte neználkovi - prosím
Tak odvod DPH dle poměru km na konci roku je podle mne zbytečný, ale pozor, mimo 1 % daně je už odvádí i sociální a zdravotní pojištění.
Re: poraďte neználkovi - prosím
Že se odvádí sociální a zdravotní vím, vstupuje mi to do vyměřovacích základů-děkuji m.
Jedná se o vozidlo u kterého nebylo uplatněno při pořízení DPH (nebyl nárok na odpočet-odepisuje se z ceny včetně DPH), takže DPH z oprav, mytí, vody do ostřikovačů atd. nemusím odvádět? Děkuji za ujištění
Re: musí se krátit DPH nebo nekrátit
Jenže zaměstnanec vozidlo používá i pro soukromé účely,má ve mzdě 1%,krátím DPH u PHM,u tohoto auta nebyl odpočet při pořízení(nebyl nárok).
Právě že ve starších příspěvcích je,že někdo krátí DPH u ostatních nákladů(mytí,servis) i u aut, u kterých nebylo uplatněno DPH při pořízení.Jsou i názory, že z ostatních nákladů se DPH nekrátí,když při pořízen vozidla nebyl odpočet DPH. Tak nevím jak to mám vyučtovat? Najdu někde k tomu vyjádření? Děkuji
sezhodnocení, prohlídkách i u aut, u kterých
>>>>jsme
>>>>neměli nárok na odpočet, ale používáme pro služební i
>>>>soukromé účely. (% poměru soukromých a služebních
>>>>jízd)
>>>Musí se u aut, kde nebylo uplatněno DPH při pořízení,
>>>krátit z nákladů s ním spojených - servis, myčka atd.
>>>Pokud nebudu krátit u těchto výdajů DPH je to špatně?
>>>U PHM krátím a odvádím. Chtěla bych to mít dobře.
>>>Děkuji
>>
>>Podle mě, jestli jste neuplatili odpočet při pořízení
>>a nepoužíváte na soukromé jízdy, jen pro ekonomickou
>>činnost, tak bych tyto vstupy
>>při pořízení nekrátila.
>Jenže zaměstnanec vozidlo používá i pro soukromé
>účely,má ve mzdě 1%,krátím DPH u PHM,u tohoto auta nebyl
>odpočet při pořízení(nebyl nárok).
>Právě že ve starších příspěvcích je,že někdo krátí DPH
>u ostatních nákladů(mytí,servis) i u aut, u kterých
>nebylo uplatněno DPH při pořízení.Jsou i názory, že z
>ostatních nákladů se DPH nekrátí,když při pořízen
>vozidla nebyl odpočet DPH. Tak nevím jak to mám vyučtovat?
>Najdu někde k tomu vyjádření? Děkuji
Zopakuji, jak děláme v naší firmě.
-Auto pořízeno, bez odpočtu dph při pořízení. Pokud používáme jen pro služební účely, ostatní náklady na mytí, opravy - nekrátíme při přijaté faktuře za tyto služby, děláme plný nárok na odpočet.
--Auto pořízeno, bez odpočtu při pořízení, Pokužíváno pro služební i soukromé účely, ostatní náklady na mytí, opravy...-krátím v poměru služebním a soukromých jízd- tedy uplatním odpočet jen za část
služebních jízd./% poměru soukromých neuplatním/
-V případě nákupu PHM děláme při pořízení celý odpočet, v okamžiku použití pro soukromé cesty-na konci měsíce vystavíme doklady o použití a dph ze soukromých jízd odvádíme.
zahrnuje podíl na nákladech firmy na provozu a údržbě vozidla, tudíž se nemusí už kromě benzínu z ničeho odvádět DPH. Pořád jde o firemní vozidlo a náklady s ním spojené jsou daňově uznatelné. Proto je zbytečné odvádět DPH z části oprav v poměru služ. a soukr. jízd, právě kvůli zjednodušení se stanovilo to 1 %. Jinak byste musela mít část oprav (soukromou) nedaňově, a to určitě nechcete. To je můj názor, který jsem získala studiem různých odborných materiálů.
Musíte to vzít z durhé strany - ne o odvodu DPH, ale o odpočtu DPH:
Plátce DPH má nárok na odpočet daně za splnění podmínek stanovených v Zákoně o DPH. Jednou z podmínek je použití přijatých zdanitelných plnění pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Pokud plátce přijatá zdanitelná plnění použije jak pro uskutečnění své ekonomické činnosti, tak pro účely s ní nesouvisející, má nárok na odpočet daně pouze v poměrné výši odpovídající rozsahu použití pro ekonomickou činnost. Pokud plátce daně uplatní nárok na odpočet v plné výši, považuje se část přijatých zdanitelných plnění, kterou použije pro účely nesouvisející s jeho ekonomickou činností, za dodání zboží nebo poskytnutí služby. Na základě ustanovení § 72 a 14 Zákona o DPH se tedy považuje využití vozidla zaměstnancem i pro jeho soukromé účely za poskytnutí služby pro účely nesouvisející s uskutečňovábím ekonomických činností plátce a toto poskytnutí služby je spojeno s povinností přiznat daň na výstupu.
z článku Poskytnutí vozidla zaměstnanci pro služební i soukromé účely
http://www.accontes.cz/poskytnuti-vozidla-zamestnanci-pro-sluzebni-i-soukrome-ucely
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2010 18:12
Jsme s.r.o.,zakoupili jsme osobní auto na úvěr již v roce 2008(neuplatněno DPH) a toto auto zaměstnanec používá i k soukromým účelům. Máme se zaměstnancem sepsanou dohodu o užívání auta.
Přidaňuji mu každý měsíc 1% z ceny auta vč. DPH.
PHM dáváme celé do nákladů, uplatňujeme DPH. Na konci měsíce vypočtu zaměstnanci spotřebu za soukromé km a to takto :
prům.cena PHM bez DPH X prům.spotřeba v TP X počet soukr.km / 100 = cena bez DPH x 20=DPH = uhradí zaměstnanec do pokladny.
Zaúčtuji příjem a odvedu DPH.
Ale jedná se mi o to, zda mám tímto vše v pořádku.Jak je s nákladama, které občas vzniknou na tento automobil - jedná se o servisní prohlídku, mytí, voda do ostřikovačů. Vše dávám do nákladů a uplatňuji si odpočet DPH. Musím z tohoto také odvádět část DPH nebo je to vyřešeno tím, že má zaměstnanec přidanění 1% ve mzdě?