Re: splatnost mzdy
děkuji to už jsem si zjistila ale zaměstanvatel tvrdí že výpověď je neplatná a nechce ji přijmout, co s tím? po to co mi napsal že moje výpověď je neplatná mi sám dal výpověď §55 za 7 dní poté co jsem mu dala §56 b) Vůbec neakceptuje mou výpověď Děkuji za radu co s tím dál?
Hlavně si ujasněte pojmy, co jste vlastně podala. Výpověď není totéž co okamžité zrušení pracovního poměru. Zákoník práce nezná výpověď pdle § 56 b). Výpověď totiž na sebe ze zákona váže 2 měsíce výpovědní dobu, což jaksi u § 56 b) nelze.
Takže když to shrnu - paní zřejmě podala nějaký blábol, který zaměstnavatel nepřevzal a protože nemá svědky , že nepřevzal, ani nezaslala poštou na doručenku, pak nechodila zřejmě do práce, takže zaměstnavatel sázel "áčka" a nyní sám okamžitě zrušil PP. Takže výsledek - když se zaměstnanec neporadí v tak důležitých věcech s právníkem = konec PP bez nároku na odstupné a na zápočtovém listě záznam, takže nebude nárok na případnou podporu v nezaměstnanosti. No ráda bych se mýlila, ale paní už tu jaksi nic víc nepíše.
Podle výkladů k tomuto § existují dva právní názory:
1. splatnost mzdy sjednaná v PS nebo KS nebo jiné smlouvě jako dřívejší než konec následujícího měsíce, je platná a lze lhůtu počítat od tohoto data.
2. Pro účely okamžitého zrušení PP zaměstnancem z důvodu nevyplacení mzdy nebo její části ani 15 dnů po splatnosti se bere vždy jako datum splatnosti poslední den následujícího měsíce.
A teď babo raď.(to není dámy na Vás).
V podstatě záleží asi na jednotlivém soudci, jak si toto vyloží a jak ten § a smluvní ujednání o zkrácení splatnosti smlouvy bude aplikovat.
V tom případě ať si zaměstnavatel a-čineakceptuje, je to tak, že okamžikem převzetí jste přestastala být jeho zaměstnancem, PP byl zrušen a je na zaměstnavateli, zda bude tzrvat na tom, abyste nastoupila do práce a domáhat se soudní cestou neplatnosti ukončení PP tímto aktem. jeho 55§ berte jako jeho neznalost ZP.
...
262/2006 §56 b) pokud zaměstnavatel nevyplatil mzdu
nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo
jakoukoli
jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti
(§ 141 odst. 1).
-----------------
děkuji to už jsem si zjistila ale zaměstanvatel tvrdí, že
výpověď je neplatná a nechce ji přijmout, co s tím?
po to co mi napsal že moje výpověď je neplatná mi sám
dal výpověď §55 za 7 dní poté co jsem mu dala §56 b)
Vůbec neakceptuje mou výpověď Děkuji za radu co s tím
dál?
-----------------
Tak to vám nezávidím. §55 je porušení povinností zvlášť
hrubým způsobem nebo odsouzení pro úmyslný trestný
čin. To se vás snad netýká? To vaše okamžíté ukončení
PP asi potvrzené o převzetí nemáte,že?
-----------------
Takže když to shrnu - paní zřejmě podala nějaký blábol,
který zaměstnavatel nepřevzal a protože nemá svědky,
že nepřevzal, ani nezaslala poštou na doručenku, pak
nechodila zřejmě do práce, takže zaměstnavatel sázel
"áčka" a nyní sám okamžitě zrušil PP. Takže výsledek
- když se zaměstnanec neporadí v tak důležitých věcech
s právníkem = konec PP bez nároku na odstupné a na
zápočtovém listě záznam, takže nebude nárok na
případnou podporu v nezaměstnanosti. No ráda bych se
mýlila, ale paní už tu jaksi nic víc nepíše.
-----------------
Tak to jste na to asi kápla
-----------------
tak to tedy nekápla, paní má potvrzeno zaměstnavatelem
převzetí okamžité zrušení pracovního poměru a proto
jsem šla na pracák kde me přijali do evidence ale i přes
to zaměstavaelt opakuji neakceptuje okamžité zrušení
§56 b) a vystavil mi §55 b) ale přitom už nejsem podle
okamžitého zrušení v zam. poměru o 7 dní dříve
-----------------
Jak psal výše Pája, je možné,že to neakceptoval kvůli
datumu 13. a ne 15.
-----------------
Řekla bych, že zaměstnavatel nechce okamžité zrušení
akceptovat spíš kvůli odstupnému (ZP § 67. odst. 1).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2010 0:32
Dobrý večer, prosím o radu. Jestliže mám v pracovní smlouvě - SPLATNOST MZDY- mzda je splatná k 21.dni kalendářního měsíce následujícího po měsíci ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu. V hotovosti bude mzda zaměstnanci vyplacena na jeho pracovišti v den splatnosti, nebo bezhotovostní formou na účet zaměstnance platebmím příkazem zaměstnavatele vydaným peněžním ústavem nejpozději v den spatnosti mzdy.
Dotaz - mohu pokud mi zaměstanvatel mzdu nevyplatil a ani nezaslat do 13. dne následujícího měsíce mzdu dát výpověď podle § 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem písmene b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti ????
Děkuji za radu