Re: Z rodicovske do prace
Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dva různé pojmy na sobě nezávislé. Máte tedy zřejmě požádáno o pobírání rodičovského příspěvku do dvou let věku dítěte. Otázkou je na jak dlouhou dobu jste požádala zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené. Tak že pokud jste požádala o čerpání rodičovské dovolené na dobu kratší než je maximální délka,do tří let věku dítěte, požádáte nyní znovu o prodloužení na tak dlouho jak potřebujete, ale pouze do tří let věku dítěte. Zaměstnavatel je povinen vaší žádosti vyhovět.
No pokud vám mateřská dovolená skončila 21.3, tak jste musela od 22.3 požádat o rodičovskou dovolenou nebo co by vám zaměstnavatel vykazoval od 22.3 do dneška?
>>>>>Dceri je 8 mesicu a od 1.7. bych se mela vratit do
>>>>>prace. V breznu jsem informovala zamestnavatele, ze
>>>>>se
>>>>>chci od 1.7. vratit , souhlasil. Na socialce mam
>>>>>stale
>>>>>nahlasene 2 roky RD. Nyni z osobnich duvodu nebudu
>>>>>moct
>>>>>nastoupit do zamestnani, jak jsem planovala. Muj sef
>>>>>je s tim srozumem a chape to, ale muze to mit nejaky
>>>>>dopad ze strany zamestnavatele? Musim opet napsat
>>>>>nejakou zadost, ze ustupuji od puvodni umluvy nebo
>>>>>tak
>>>>>neco?
>>>>>V tuhle chvili nevim, jestli se vratim k nejakemu
>>>>>datu, jestli vubec v kratsi dobe nez jsou ty 2 roky.
>>>
>>>Dekuji a jak by takova zadost mela vypadat, resp.
>>>pokud mi MD skoncila 21.3., jaky datum se ma napsat
>>>do
>>>zadosti o prodlouzeni, pokud tedy budu doma 2 roky?
>>>Nebo
>>>je nejaka standardni forma? Musim udavat duvod zmeny?
>>
>>No pokud vám mateřská dovolená skončila 21.3, tak
>>jste
>>musela od 22.3 požádat o rodičovskou dovolenou nebo
>>co
>>by vám zaměstnavatel vykazoval od 22.3 do dneška?
>
>Pokud jste nepožádala o rodičovskou dovolenou, má se
>za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let
>věku dítěte. V tomto případě zaměstnavatel nemá žádnou
>povinnost vás přijmout do práce dříve, než budou
>vašemu dítěti 3 roky i kdybyste chtěla.
V puvodnim dotazu jsem psala, ze jsem se zamestnavatelem domluvena, ze se vratim od 1.7., zadost o rodicovskou (v tomto pripade kratsi nez 2 roky) jsem podala. Jenze situace se ted zmenila, takze presto ze jsem pozadala o zkraceni, budu muset zustat doma planovane dva roky.
Máte právo zůstat na rodičovské dovolené až do 3 let dítěte. To, že jste si na úřadě požádala o rodič. příspěvek na 2 roky s tím nesouvisí. Rodič. příspěvek je název dávky státní soc. podpory a nesouvisí s délkou rodičovské dovolené, což je název volna u zaměstnavatele. Vy jste měla zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou. Pokud jste napsala zaměstnavateli žádost o poskytnutí rodičovské dovolené do 30.6. a teď od 1.7. nastoupit nemůžete, napíšete mu další žádost o další poskytnutí rodičovské dovolené do... (to záleží na Vás, ale maximálně do 3 let dítěte). Pokud jste mu žádnou žádost nepředávala, má se za to, že jste chtěla být doma rovnou do 3 let dítěte. Pro pořádek mu žádost o poskytnutí rodičovské dovolené napište a určete dobu, jak dlouho chcete být doma, nejdéle ale do 3 let dítěte. Zaměstnavatel nemá povinnost Vám umožnit návrat do práce dřív než uplyne doba, o kterou požádáte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2010 16:23
Dceri je 8 mesicu a od 1.7. bych se mela vratit do prace. V breznu jsem informovala zamestnavatele, ze se chci od 1.7. vratit , souhlasil. Na socialce mam stale nahlasene 2 roky RD. Nyni z osobnich duvodu nebudu moct nastoupit do zamestnani, jak jsem planovala. Muj sef je s tim srozumem a chape to, ale muze to mit nejaky dopad ze strany zamestnavatele? Musim opet napsat nejakou zadost, ze ustupuji od puvodni umluvy nebo tak neco? V tuhle chvili nevim, jestli se vratim k nejakemu datu, jestli vubec v kratsi dobe nez jsou ty 2 roky.