Hlavní navigace

Investiční dotace

• (neregistrovaný)

12. 6. 2010 14:04

V roce 2006 jsme zařadili majetek ve výši 7 mil Kč - účet 022. Každý rok jsme uplatnili daňové odpisy. Zůstatková hodnota činila v r. 2008 1.471 tis Kč. V roce 2009 jsme obdrželi investiční dotaci na tento majetek. Snížila jsem pořizovací hodnotu v evidenci majetku o 1.471 tis Kč. Rozdíl zůst.ceny a dotace jsem zúčtovala do výnosů. Je to tak správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2010 7:03

annonym (neregistrovaný)

Re: investiční dotace
      Jelikož v r. 2006 (t.j. v roce, kdy byl majetek zařazen a zřejmě byla dotace přislíbena) se účtovalo až o poskytnuté dotaci, jelikož před novelou nebylo zcela zřejmé, zda je možno o nároku na dotaci účtovat jako o pohledávce.
      Od r. 2008 je nutno o dotaci účtovat v souladu s ustanovením § 3 ZoU, tzn. že o nároku na dotaci je účtováno v okamžiku nezpochybnitelného právního nároku na dotaci bez ohledu na okamžik jejího zaplacení (přijetí peněžních prostředků). Tento okamžik vzniku právního nároku na dotaci zpravidla vyplývá z právních předpisů upravujících poskytnutí příslušné dotace, ze smlouvy nebo z jiných skutečností. Může to být např. den nabytí právní moci „Rozhodnutí o přiznání dotace“. Od tohoto data je zpravidla možné čerpat finanční prostředky.
      Na účetní jednotce zůstává posouzení, v kterém okamžiku je nárok na dotaci nezpochybnitelný. Pokud byl nárok na dotaci nezpochybnitelný již v r. 2008, pak se domnívám, že mělo být o dotaci účtováno již v r. 2008. Tím by se samozřejmě změnila výše uplatněných daňových odpisů za příslučné zd. období.
      Je to můj pohled na problém. Snad se ještě někdo přidá.

• 14. 6. 2010 7:01

Izaiva (neregistrovaný)

Bohužel se o přiznání na dotaci rozhodlo až v roce 2009. Mě zajímá, jestli v účetnictví roku 2009 musím snížit pořizovací cenu o celou dotaci, když mám v zůstatkové hodnotě méně. Nebo ji mohu snížit jenom o hodnotu zůst.ceny.

• 14. 6. 2010 8:46

annonym (neregistrovaný)

Jde jistě o atypický případ. Postupovala bych tedy stejně, jako vy, pokud závazný příslib dotace byl až v r. 2009. Rozdíl bych zaúčtovala do výnosů.
      Možná by stálo za zvážení domluvit si konzultaci na FU.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).