Hlavní navigace

Dopl.zdr.a soc.poj.

• (neregistrovaný)

12. 6. 2010 17:53

V roce 2009 přecházím v daňové evidenci na použití paušálních výdajů, dodaním pohledávky dodatečným přiznáním, které jsem vykázala k 31.12.2008. Musím opravit i přehled na zdravotní a sociální pojištění za rok 2008 a doplatit rozdíl? Pokud ne, můžete mi napsat, podle jakého par. a zákona?
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2010 8:48

dana+ (neregistrovaný)

Re: Dopl.zdr.a soc.poj.
      592/1992 Sb §3a ... vyměřovací základ je shodný se základem pro daň z příjmů, takže upravit i pojištění

• 15. 6. 2010 13:56

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Dopl.zdr.a soc.poj.
      Úpravy základu daně za rok 2008 nejsou důvodem k podání opravných přehledů na ZP a SP. Vyměřovací základy pro výpočet obou pojistných se odvozovaly z rozdílu příjmů a výdajů, nikoliv z úprav základu daně.

SP:
      z dodaněných pohledávek roku 2008 nebudete muset nikdy odvést pojistné. V roce 2008 byl vyměřovacím základem rozdíl P a V, jak už jsem psala výše a ten se vám podáním dodatečného přiznání nezměnil. V roce 2009, kdy jste měli příjem ze samostatné výdělečné činnosti za dodaněné pohledávky, byl ale podle zákona vyměřovacím základem váš daňový základ, tedy příjmy bez dodaněných pohledávek.
      Podle přechodných ustanovení k zákonu č. 305/2008 Sb. (část třetí, článek IV) se vyměřovací základ pro pojistné za období před rokem 2009 stanoví podle právních předpisů účinných před 1. lednem 2009. Též přehled o příjmech a výdajích za rok 2008 podáváte podle právních předpisů účinných před 1. lednem 2009.

ZP: úpravy základu daně se promítnou do vyměřovacího základu pro výpočet pojistného v tom roce, ve kterém dojde k jejich skutečné úhradě. Vyměřovací základ pro výpočet pojistného se nezměnil, je jím stále rozdíl příjmů a výdajů (úpravy základu daně nemají na vyměřovací základ vliv)..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).