FA v EUR - program Účto - jak zaúčt.úhr.

• (neregistrovaný)

12. 6. 2010 20:11

Prosím o radu, prodávali jsme mák české firmě, ale vyžádala si, že bude hradit v eurech na náš český účet. Vystavila za nás fa s kurzem ke dni 26.5. - 25,555, částky jsou uvedeny jak v eurech tak i v českých korunách tak jak má být, tj. bez daně, DPH, vč. daně. Problém je však v tom, že úhrada proběhla až 6.6. a kurzem 25,1111, přišlo nám tedy méně než mělo a je to tedy zřejmě kurzový rozdíl.

Mám tedy tento dotaz, prosím o radu hlavně ty kdo účtují v programu ÚČTO - TICHÝ:
    1. Do daňové evidence (závazky a pohledávky) jsem fakturu zapsala k datu usk. zd. plnění tj. 26.5. a do daňového přiznání k DPH mám uvést částky, které jsou vyčísleny na fa? Došlo totiž k tomu, že v daném případě by základ. daně i DPH mělo být nižší, ale to je zřejmě riziko platby v cizí měně, kterou firma vyžadovala.

2. Fa mám zapsanou v závazcích a pohledávkách, po platbě v tomto případě na bank. účet musím upravit celk. částku fa dle přijaté částky na bank. účtu, aby mi seděly částky na výpisech a přenést do PD, ale nebude mi v tom případě sedět zákl. daně a DPH a nebude mi to tudíž sedět ani v daňovém přiznání (DPFO) za tento rok, protože přestože se v DE sice účtuje o přijaté platbě, tak ale samozřejmě ne celkové,protože pokud je firma plátce DPH, tak se do DPFO přiznávájí částky bez DPH, což v je v daném případě problém, protože skutečnost je oproti fa jiná. Jak to tedy provést, aby to sedělo jak v přiznání DPH a i DPFO?
    Snažila jsem se to vysvětlit, co nejlépe, děkuji za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2010 6:40

a (neregistrovaný)

Re: FA v EUR - program Účto - jak zaúčt.
      Neznám program "Tichý", ale já postupuji při úhradě FA v DE takto:
      1) úhrada DPH - ve výši, v jaké bylo odvedeno FU = nedaňový příjem
      2) zbylá část na úhradu ZD = zdanitelný příjem (při pohybu kurz to může být částka nižší nebo vyšší, než je na VFA).
      3) Pohledávku označím jako plně uhrazenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).