Re: FA v EUR - program Účto - jak zaúčt.
Neznám program "Tichý", ale já postupuji při úhradě FA v DE takto:
1) úhrada DPH - ve výši, v jaké bylo odvedeno FU = nedaňový příjem
2) zbylá část na úhradu ZD = zdanitelný příjem (při pohybu kurz to může být částka nižší nebo vyšší, než je na VFA).
3) Pohledávku označím jako plně uhrazenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2010 20:11
Prosím o radu, prodávali jsme mák české firmě, ale vyžádala si, že bude hradit v eurech na náš český účet. Vystavila za nás fa s kurzem ke dni 26.5. - 25,555, částky jsou uvedeny jak v eurech tak i v českých korunách tak jak má být, tj. bez daně, DPH, vč. daně. Problém je však v tom, že úhrada proběhla až 6.6. a kurzem 25,1111, přišlo nám tedy méně než mělo a je to tedy zřejmě kurzový rozdíl.
Mám tedy tento dotaz, prosím o radu hlavně ty kdo účtují v programu ÚČTO - TICHÝ:
1. Do daňové evidence (závazky a pohledávky) jsem fakturu zapsala k datu usk. zd. plnění tj. 26.5. a do daňového přiznání k DPH mám uvést částky, které jsou vyčísleny na fa? Došlo totiž k tomu, že v daném případě by základ. daně i DPH mělo být nižší, ale to je zřejmě riziko platby v cizí měně, kterou firma vyžadovala.
2. Fa mám zapsanou v závazcích a pohledávkách, po platbě v tomto případě na bank. účet musím upravit celk. částku fa dle přijaté částky na bank. účtu, aby mi seděly částky na výpisech a přenést do PD, ale nebude mi v tom případě sedět zákl. daně a DPH a nebude mi to tudíž sedět ani v daňovém přiznání (DPFO) za tento rok, protože přestože se v DE sice účtuje o přijaté platbě, tak ale samozřejmě ne celkové,protože pokud je firma plátce DPH, tak se do DPFO přiznávájí částky bez DPH, což v je v daném případě problém, protože skutečnost je oproti fa jiná. Jak to tedy provést, aby to sedělo jak v přiznání DPH a i DPFO?
Snažila jsem se to vysvětlit, co nejlépe, děkuji za vaše rady.