Re: Silniční daň a odpisy auta
>Prosím o radu, jsem FO, auto jsem si pořídil v roce
>2009. Je mou povinnosti vést odpisy?
odpisy podle použití k výdělečné činnosti nebo jako součást paušálních výdajů §7/7 ZDP
>Kdy musím platit silniční daň? při použití k výdělečné činnosti denní/roční
>Účtenky za benzin si mohu dávat do nákladů? náklady nebo paušál podle používání k výdělečné činnosti (paušál 5000Kč/měs, 80% při použití i k soukromým účelům) §24/2/zt ZDP
Re: Silniční daň a odpisy auta
Uplatnění odpisů hmotného majetku (auta, které jste vložil do obchodního majetku) je Vaším právem, nikoliv povinností.
Silniční daň platíte za měsíce, ve kterých jste auto použil alespoň jednou k podnikání - předpokládám, že se jedná o vozidlo do 3,5 tuny.
Pokud se jedná o vozidlo v obchodním majetku, tak buď prokazujete spotřebu PHM (účtenky za benzín si dáváte do nákladů), nebo využijete paušálního výdaje na dopravu, při kterém nemusíte prokazovat skutečnou spotřebu PHM.
A jak je to s paušálem? Vůbec to není jednoduché:-)
Tady jsem našla stručné povídání:
http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php
nebo si raději projděte Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 9. 12. 2009
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-02BB5EF9-A0CC149D/cds/KVKDP9122009.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2010 8:12
Prosím o radu, jsem FO, auto jsem si pořídil v roce 2009. Je mou povinnosti vést odpisy? Kdy musím platit silniční daň? Účtenky za benzin si mohu dávat do nákladů? A jak je to s tím paušelem. Přečetl jsem si zákony a různé pubklikace a domotal jsem se do toho :-(. Předem díky moc za radu a pomoc