Silniční daň a odpisy auta

• (neregistrovaný)

15. 6. 2010 8:12

Prosím o radu, jsem FO, auto jsem si pořídil v roce 2009. Je mou povinnosti vést odpisy? Kdy musím platit silniční daň? Účtenky za benzin si mohu dávat do nákladů? A jak je to s tím paušelem. Přečetl jsem si zákony a různé pubklikace a domotal jsem se do toho :-(. Předem díky moc za radu a pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2010 13:59

dana+ (neregistrovaný)

Re: Silniční daň a odpisy auta
      >Prosím o radu, jsem FO, auto jsem si pořídil v roce
      >2009. Je mou povinnosti vést odpisy?
      odpisy podle použití k výdělečné činnosti nebo jako součást paušálních výdajů §7/7 ZDP

>Kdy musím platit silniční daň? při použití k výdělečné činnosti denní/roční

>Účtenky za benzin si mohu dávat do nákladů? náklady nebo paušál podle používání k výdělečné činnosti (paušál 5000Kč/měs, 80% při použití i k soukromým účelům) §24/2/zt ZDP

• 16. 6. 2010 14:23

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Silniční daň a odpisy auta
      Uplatnění odpisů hmotného majetku (auta, které jste vložil do obchodního majetku) je Vaším právem, nikoliv povinností.

Silniční daň platíte za měsíce, ve kterých jste auto použil alespoň jednou k podnikání - předpokládám, že se jedná o vozidlo do 3,5 tuny.

Pokud se jedná o vozidlo v obchodním majetku, tak buď prokazujete spotřebu PHM (účtenky za benzín si dáváte do nákladů), nebo využijete paušálního výdaje na dopravu, při kterém nemusíte prokazovat skutečnou spotřebu PHM.

A jak je to s paušálem? Vůbec to není jednoduché:-)
      Tady jsem našla stručné povídání:
      http://www.jakpodnikat.cz/pausalni-vydaje-auto.php

nebo si raději projděte Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 9. 12. 2009
      http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-02BB5EF9-A0CC149D/cds/KVKDP9122009.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).