Poskytnutí služby od neplátce

• (neregistrovaný)

15. 6. 2010 20:37

Dobrý večer,

včera jsem řešila jak postupovat v případě poskytnutí služby od neplátce. Přijali jsme službu od slovenského neplátce, jednalo se dodání setu fotografií, které můžeme použít při výrobě našich výrobků - takže podle mě se jedná o poskytnutí práva, licence. Takže tuto službu bych zařadila do §9 odst. 1. Dle diskuze níže jsme došli k závěru, že slovenský podnikatel se má povinnost registrovat k dani dle §7a slovenského zákona o DPH ( obdobný našemu §94/11) již před poskytnutím služby, takže při poskytnutí služby by byl již plátcem.
    Takže já mám povinnost odvést daň a uplatnit si nárok na odpočet daně. Jenže odpočet daně můžu uplatnit pouze v případě, že mám doklad vystavený ORD v JČS - což nemám, vím že není registrovaný a nemám jeho DIČ.

Takže jak postupovat?
    Zkusím ho kontaktovat, aby se registroval a sdělil mi své DIČ a vystavil správný doklad. Takže pak bych normálně DPH odvedla a také si uplatním nárok na odpočet.
    A v případě, že by se registroval např. až v červenci a pak mi vystavil správný doklad, tak za květen odvedu DPH a odpočet si uplatním až v červenci?

Pokud se ale nebude chtít registrovat, tak mám odvést DPH, ale nárok si nemůžu uplatnit? (protože nemám doklad vystavený plátcem)

Chápu to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2010 13:10

dana+ (neregistrovaný)

Re: Poskytnutí služby od neplátce
      Není doklad, není odpočet
      Registrovat by se měl ke dni uskutečnění, po registraci vám vyhotoví daňový vrubopis.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).