Cestovní náhrady-krácení ?

• (neregistrovaný)

16. 6. 2010 8:13

Prosím o radu v tomto případě.Na účtu za hotel z Německa mám položku "Extra Frühstück" s uvedenou cenou.
    Ubytování (vč. snídaně) jsem platil firemní kartou.
    Normálně si na zahr. cesty přidáváme povolených 40% diet jako kapesné. Musí mi zaměstnavatel v takovém případě škrtnout kapesné a snížit zákonem stanovené diety nebo tuto povinnost nemá a záleží jen na jeho vůli?
    Prosím o radu, jak mám cestu vyúčtovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2010 8:30

annonym (neregistrovaný)

Re: Cestovní náhrady-krácení ?
      Pokud bylo zaměstnanci na prac. cestě poskytnuto jídlo, pak u zahraničních prac. cest může zaměstnavatel krátit stravné dle § 170 odst. 5 ZP. S krácením musí být zaměstnanec seznámen před nástupem na pracovní cestu. Co se týká kapesného, nemá na kapesné zaměstnec právní nárok. Jde o dobrovolné plnění zaměstnavatele. Pokud poskytne kapesné, pak se vypočítává ze sazby stravného před krácením. Pokud tedy máte ve směrnici, že bude propláceno kapesné 40 %, pak vám náleží ve výši 40 % z nároku na stravné před krácením (je-li krácení prováděno). Pokud je kapesné poskytnuto, pak se jedná o daňový náklad zaměstnavatele a u zaměstnance se nejedná o zdanitelný příjem.

• 16. 6. 2010 10:26

VáclavKT (neregistrovaný)

Takže jestli to dobře chápu, mám nárok na plné stravné ( bez ohledu na snídani ) , protože zaměstnavatel se mnou před prac.cestou nejednal o krácení.Zaměstnavatel si dá vše do nákladů.
      Je to tak ? Děkuji.

• 17. 6. 2010 12:41

annonym (neregistrovaný)

Ano, je to tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).