Re: dovolená rok 2009 - mateřská
Proč jste si nezažádala o dovolenou tak, aby navazovala přímo na MD? Máte zažádáno o čerpání rodič. dovolené u zam-tele (do kdy)?
Protože jste nezažádala o čerp. dovolené (§ 217 odst. 5), tak na Vás se vztahuje § 218 odst. 3 Zák.pr., budete ji čerpat až po návratu z rodič. dov.
Za r. 2009 budete mít nárok na celoroční nárok, který bude pokrácený o dny rodič. dovolené (za 100 prac. dnů a každých 21 PD vždy o 1/12 celor. nároku). Za r. 2010 bude nárok za odprac. dny, protože nemáte "odpracováno" více než 60 PD. Za každých 21 PD mat. dovolené je nárok na 1/12 celor. nároku. Nepíšete přesně datum nástupu na MD, takže konec je podle Lhůtníku PPM někde od půlky února do půlky března. Kdybyste zažádala o čerp. ihned po MD, je možné, že byste za r. 2010 měla nárok na celoroční nárok D (záleželo by, kdy skončila MD + počet čerp. dnů D za r. 2009)
Byla jsem na rodičovské dovolené s malou a pak jsem donesla jen žádost o peněžitou pomoc v mateřství od doktora, kde jsem měla uvedený nástup na PPM dne 6.10.2009 (předpokládaný termín porodu uveden 17.11.2009) podle lhůtníku mi vyšla PPM do 19.4.2010. Žádnou žádost jsem nedala, a zajímalo by mě jak to bude s dovolenou za rok 2009, děkuji
No vás hlavně mělo zajímat, že jste si měla požádat o čerpání rodičovské dovolené. Jestliže jste tak neučinila, zaměstnavatel tedy má za to, že jste si požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte, pokud byste se chtěla vrátit dříve, není v žádném případě povinen vám toto umožnit. Protože jste si ani nepožádala o čerpání dovolené, případný, krácený nárok na rok 2009 vám zůstane "schován" a budete jej čerpat až po skončení rodičovské dovolené. Jestliže v roce 2009 jste MD "odpracovala " víc jak 60 dní, tak vznikl nárok na celoroční výměru, krácenou za dobu RD od 1.1. do 5.10. tj. za 100 zameškaných dní o 1/12 a každých dalších 21 zameškaných dní o další 1/12 celoročního nároku.
To je ale chyba, že jste žádnou žádost nepodala. Takto jste se zbytečně připravily o Kč za dovolenou (mohla jste čerpat celoroční nárok za r. 2010) a nebudete se moci vrátit zpět do práce dříve než 1. PD po 3. nar. nejml. dítěte.
Za r. 2009 jsem nárok popsala výše, za r. 2010 bude celoroční nárok pokrácen za prac. dny rodič. dovolené (od 20.4. do 31.12.2010). Za 100 PD a každých 21 PD takto zameškaných bude krácení vždy o 1/12 celor. nároku.
Pokud byste znovu otěhotněla a nastoupila na MD do 3 let nejml. dítěte (s kterým jste nyní na RD), potom nebudete moci dovolenou čerpat a propadne (bez náhrady).
Mělo by být v zájmu každé zam-kyně, aby si nastudovala Zák.práce, protože takto zbytečně přichází o peníze. Zam-tel není povinen na tuto skutečnost upozorňovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 6. 2010 6:51
Dobré ráno,
chci se zeptat. V roce 2009 jsem byla doma s malou (měla 3 roky) a znovu jsem otěhotněla a nastoupila v srpnu na PPM. Porodila jsem v říjnu a chci se zeptat, jestli mám nárok na nějakou dovolenou za rok 2009?