Re: ještě jednou DPP x zákonné pojištění
Máte ještě jiné zaměstnance nebo jenom dohodáře? Dilema je jenom u firem, které mají pouze dohodáře, tam se platí 100,- nebo nic, podle toho, k jakému výkladu se firma přiklání. Tam, kde máte i jiné zaměstnance, u kterých máte základ pro výpočet SP, nemusíte nic řešit.
Já právě taky našla, že by se odvádět mělo, ale není tam ten základ, tudíž to program neumožňuje, máme Účto, ostatní zam-ci jsou na HPP, takže jak píše paní Líba neřešit.
Já ten zákon ale chápu tak, že pokud máte další zaměstnance v prac. poměru nebo na DOPČ, kteří mají vyměřovací základy, tak je odváděno promile jen z těchto VZ a DOPP u nijak neřešíte. Pouze pokud by žádní jiní zaměstnanci nebyli a měli jste jen DOPP, pak odvádíte 100 Kč měsíčně (protože zákon říká, že se má odvádět učité promile z vyměř. základu, nejméně ale 100 Kč).
Původně jsem byla téhož názoru jako Vy, tedy že pokud je jen DOPP, nic se Kooperativě neodvádí. Pak se tady o tom stále psalo a byla jsem tak nějak přesvědčena, že se mýlím. Tak nevím. Každopádně ale je fakt, že neznám nikoho, kdo by měl jen DOPP a Kooperativě platil. Ale co když si ten dohodář přivodí pracovní úraz?
I po opětném přečtení vyhlášky stále nevím. V § 12 se píše, že se musí platit, jestliže je zaměstnán alespoň 1 zaměstnanec. Výše se vypočítá z vyměř. základů. A v příloze této vyhlášky se píše, že minimální pojistné za čtvrtletí je 100 Kč.
Takže: hovoří se zde o zaměstnanci a dohodář je také zaměstnancem. Vyměřovací základ je nula, vypočítané pojistné je tudíž 0 Kč. Ale nejnižší je určeno 100 Kč. Logicky by se tedy mělo u dohodářů odvést 100 Kč. Když bude mít firma 100 dohodářů, vyměřovací základ bude 0, ale nejnižší pojistné = 100 Kč.
Nemyslíte? Nebo jak to vykládáte Vy?
Pan Vladimír zastává názor, že pokud není nikde stanoveno, z čeho provést výpočet u DPP, když není vyměřovací základ, nelze provést výpočet a není možné nic platit, ani tu stovku. V novém zákoně o úrazovém pojištění, který stále ještě nevstoupil v platnost je to vyřešeno, odměna z DPP se bude brát jako vyměřovací základ. Silně mi názor p. Vladimíra připomíná soudní spor fi. tuším Ježek o platbu SP, když v zákoně nebylo přesně definováno jak počítat a přesto byla povinnost platit. Já sama nevím, jak by postupovala např. Kooperativa v případě, že by nedostala ani korunu, ale zaměstnavatel by si nárokoval škodu a ona podle zákona je pravděpodobně povinna platit i u DPP. V době, kdy byla DPP omezena opakující se činností, nebylo těch DPP tolik, ale dneska je na DPP téměř všechno možné, jen aby se nemuslo platit SP a ZP a riziko pracovního úrazu je podle mne mnohem větší. Jestli je pro někoho stovka/čtvrtletí v případě DPP (tam kde má zaměstnavatel i PP a DPČ s odvody je to jasné) hodně, ať si posoudí každý sám.
>>>Ale co když si ten dohodář přivodí pracovní úraz?
>>Takže: hovoří se zde o zaměstnanci a dohodář je také
>>zaměstnancem. Vyměřovací základ je nula, vypočítané
>>pojistné je tudíž 0 Kč. Ale nejnižší je určeno 100
>>Kč.
>>Logicky by se tedy mělo u dohodářů odvést 100 Kč.
>>Když
>>bude mít firma 100 dohodářů, vyměřovací základ bude
>>0,
>>ale nejnižší pojistné = 100 Kč.
>>Nemyslíte? Nebo jak to vykládáte Vy?
>
>Pan Vladimír zastává názor, že pokud není nikde
>stanoveno, z čeho provést výpočet u DPP, když není
>vyměřovací základ, nelze provést výpočet a není možné nic
>platit, ani tu stovku. V novém zákoně o úrazovém pojištění,
>který stále ještě nevstoupil v platnost je to
>vyřešeno, odměna z DPP se bude brát jako vyměřovací základ.
>Silně mi názor p. Vladimíra připomíná soudní spor fi.
>tuším Ježek o platbu SP, když v zákoně nebylo přesně
>definováno jak počítat a přesto byla povinnost platit. Já
>sama nevím, jak by postupovala např. Kooperativa v
>případě, že by nedostala ani korunu, ale zaměstnavatel by
>si nárokoval škodu a ona podle zákona je pravděpodobně
>povinna platit i u DPP. V době, kdy byla DPP omezena
>opakující se činností, nebylo těch DPP tolik, ale
>dneska je na DPP téměř všechno možné, jen aby se nemuslo
>platit SP a ZP a riziko pracovního úrazu je podle mne
>mnohem větší. Jestli je pro někoho stovka/čtvrtletí v
>případě DPP (tam kde má zaměstnavatel i PP a DPČ s
>odvody je to jasné) hodně, ať si posoudí každý sám.
Hezký, sice nevíte o co go když do toho mícháte Ježka
ale k :==Vyměřovací základ je nula, vypočítané
>>pojistné je tudíž 0 Kč== Když není vyměřovací základ žádný tak to není nula. Nechcete si skočit do zákl. školy mají to tam ve 4 třídě!
éé>>>Ale co když si ten dohodář přivodí pracovní úraz?==
a jak z té 100,- poznáte který dohodář je pojištěn? Nechcete ase podělit o znalosti (zkušenosti jistě žádné nemáte).
Mám jenom informaci z Kooperativy, ta je ale pouze telefonická, čili podle vás nepoužitelná, protože není napsáno co, kdo, kdy a s jakou "hodností" řekl. A jak poznají který dohodář byl pojištěn? Stejně jako když mám dva zaměstnance na PP ovšem tři měsíce bez vyměřovacího základu (nemoc), nebo s vyměřovacím základem menším než 100 a odvededu tedy jenom povinné minimu100,-.
>>>Já
>>>sama nevím, jak by postupovala např. Kooperativa v
>>>případě, že by nedostala ani korunu, ale
>>>zaměstnavatel
>>>by
>>>si nárokoval škodu a ona podle zákona je
>>>pravděpodobně
>>>povinna platit i u DPP. V době, kdy byla DPP omezena
>>>opakující se činností, nebylo těch DPP tolik, ale
>>>dneska je na DPP téměř všechno možné, jen aby se
>>>nemuslo
>>>platit SP a ZP a riziko pracovního úrazu je podle mne
>>>mnohem větší. Jestli je pro někoho stovka/čtvrtletí v
>>>případě DPP (tam kde má zaměstnavatel i PP a DPČ s
>>>odvody je to jasné) hodně, ať si posoudí každý sám.
>>**********************************************
>>Hezký, sice nevíte o co go když do toho mícháte Ježka
>>ale k :==Vyměřovací základ je nula, vypočítané
>>>>pojistné je tudíž 0 Kč== Když není vyměřovací základ
>>>>žádný tak to není nula. Nechcete si skočit do zákl.
>>školy mají to tam ve 4 třídě!
>>éé>>>Ale co když si ten dohodář přivodí pracovní úraz?==
>>a jak z té 100,- poznáte který dohodář je pojištěn?
>>Nechcete ase podělit o znalosti (zkušenosti jistě
>>žádné
>>nemáte).
>
>Mám jenom informaci z Kooperativy, ta je ale pouze
>telefonická, čili podle vás nepoužitelná, protože není
>napsáno co, kdo, kdy a s jakou "hodností" řekl. A jak
>poznají který dohodář byl pojištěn? Stejně jako když
>mám dva zaměstnance na PP ovšem tři měsíce bez
>vyměřovacího základu (nemoc), nebo s vyměřovacím základem
>menším než 100 a odvededu tedy jenom povinné minimu100,-.
Řiďte se podle informací třeba vrátného na Kooperativě
ale neraďte to jiným! Jak vypočítáváte resp. zjišťujete vyměřovací základ - pochopitelně dle vyhlášky u těch zaměstnanců ===
ovšem tři měsíce bez vyměřovacího základu (nemoc),==
a z čeho a jak v y p o č ít á t e pojistné??
Jste zastáncem "neplatit" tak připojím k diskusi část mailu z Kooperativy, ve kterém jsem se na placení zákonného pojištění ptala:
....K vyhlášce MF ČR č. 125/1993 Sb. byl vydán výklad vyhlášky ze dne 7. července 1993, který se k problematice dohod o provedení práce či pracovní činnosti vrátil. V tomto výkladu v § 2 odst. 1 první věta je stanoveno, citujeme:
„V případech, kdy u organizace, která zaměstnává zaměstnance na stálý pracovní poměr, také pracují pracovníci na dohodu o provedení práce, jejich příjmy se nezapočítávají do součtu vyměřovacích základů pro výpočet pojistného.
Pokud však organizace zaměstnává pouze pracovníky na dohody o provedení práce, platí čtvrtletně pojistné v minimální výši Kč 100,--.“
Bára
Takovýchto telefonátů a emailů je celá řada, mám je od Kooperativy také na dotaz jak zjistit vyměovací základ = jak ukládá vyhláška a potom vypočítat pojistné dosud nijkdo neodpověděl!
Na dotaz jestli se platí ta 100,- za jednoho DPP nebo za všechny,
nebo zda je 100,- za každého také nejsou schopni odpovědět
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 6. 2010 9:03
Reaguji na vaše příspěvky k zák. poj. z DPP, jak píše xJ, vyplývá z toho, že by se tedy odvádět mělo. Zkoušela jsem to v programu mezd, zamozřejmě nám dohody do výpočtu zák. pojištění nezahrnuje. Prosím z vaší praxe odvádíte nebo ne? Ani v jiných názorech jsem na to nikde nanarazila, tudíž to nikdy nedělala. Díky