Občanský zákoník - ručení za vady

• (neregistrovaný)

20. 6. 2010 11:13

Dobrý den,
    mám právo na odstranění závad u výrobku, který koupím přes inzerát od nepodnikatele (soukromá osoba, která mi prodá svoji věc), pokud budu vadu u kupujícího vytýkat až po sedmém mesíci??? Je mi tvrzeno, že pokud koupím od nepodnikatele, tak dle občanského zákoníku § 599 musím vadu vytknout do 6mesiců.

Děkuji za odpověd. Lukáš Liška

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2010 11:33

V. (neregistrovaný)

Re: občanský zákoník - ručení za vady
      §596 občanského zákoníku:“Má-li věc vady, o kterých prodávající ví, je povinen kupujícího při sjednávání kupní smlouvy
      na ně upozornit.“

§597 občanského zákoníku:“

(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu
      ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.

(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.

A ustanovení §599 občanského zákoníku:“

§ 599

(1) Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může
      kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců … od převzetí věci.“

A ještě ustanovení §499 občanského zákoníku:

„Kdo přenechá jinému věc za úplatu, odpovídá za to, že věc v době plnění má vlastnosti výslovně vymíněné nebo obvyklé, že je ji možno použít podle povahy a účelu smlouvy nebo podle toho, co účastníci ujednali, a že věc nemá právní vady.“

Souhrnně zde lze uvést, že prodávající odpovídá opět pouze za skryté vady, avšak pouze ve lhůtě šesti měsíců od převzetí věci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).